dijous, 31 d’octubre del 2013

Panellets

Tardor, tots sants i com no... panellets!

Ingredients

Per la massa dels panellets:

- 400 g de farina d'ametlla
- 400 g de sucre
- 150 g de moniato
- Pell de llimona ratllada al gust

Pel recobriment:

- Pinyons
- Ametlla picada
- Cacau en pols
- Coco ratllat
- Clara d'ou batuda
- Rovell d'ou batut

Com es fa?

Posem la farina d'ametlla, el sucre, la pell de llimona i el moniato bullit i aixafat en un recipient i ho remenem fent una pasta.

Ho deixem reposar una estona per dissoldre el sucre.

Fem boles amb les mans i les passem per les clares d'ou. Arrebossem els panellets amb el coco, els pinyons o l'ametlla picada, i els hi donem forma.

Els de xocolata barregem directament la massa de panellets amb el cacau en pols, i després els hi donem la forma desitjada.

Els pintem amb els rovells d'ou i els posem al forn fins que quedin torradets.

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Tallarines (tagliatelle) amb ceps.

Diuen que el periódico diumenge que ve ven per 6€ un llibre amb receptes de bolets, al ritme que va aquest bloc potser no caldrà que gastin tinta...

Ingredients

- Tallarines
- Un grapat de ceps assectas
- All i julivert
- Oli d'oliva

Com es fa?

Posem els ceps amb aigua tèbia per què s'hidratin.

En una paella posem l'oli a escalfar. Afegim l'all a trossets i el julivert i els sofregim. Quan l'all està torradet hi podem els ceps i els fem coure. Si veiem que queda sec hi posem un xic d'aigua (no massa ja que després quedarà massa sucós). 

Bullim les tallarines. Un cop cuits i escorreguts afegim una mica de mantega a la pasta i ho barregem als bolets amb l'all i el julivert. 

Afegim parmesà i gas!

Vedella amb bolets.

Ara que és la tardor, i aprofitant el gir boletaire actual del bloc, una recepta que no pot faltar... la vedella amb bolets!

Ingredients

- 35 grams de bolets secs (nosaltres hem posat camagrocs, ceps, alguna múrgola i algun cama-sec que teníem assecats d'aquest any)
- 1 kg de vedella a daus (culata o similar)
- 2 cebes
- 1 o 2 carrotes
- 3 tomates
- 2 o 3 grans d'all
- Llorer
- Farina
- Sal i pebre
- Vi ranci

Com es fa?

Posem els bolets secs en aigua tèbia per què s'hidratin.

Posem oli en una cassola i ho posem al foc. Mentres s'escalfa salpebrem la carn i la enfarinem una mica. La posem a l'oli a rostir, amb l'all, una tomata a quarts i el llorer.

Quan la carn canvia de color la treiem i la reservem. També treiem la tomata i la reservem amb les altres 2.

Sofregim a la mateixa cassola la carrota i la ceba tallada a daus petits. Quan tenim la ceba ben daurada hi afegim la tomata també tallada a daus petits (si es vol abans es poden escaldar les tomates i treure'n la pell).

Quan tenim el sofregit a punt hi posem un bon raig de vi ranci. Deixem reduir una mica i afegim els bolets. Els deixem coure una mica, afegint aigua de tant en tant si veiem que queda el sofregit massa sec.

Afegim la carn i l'aigua dels bolets passada per un colador (així treiem restes de sorra o similar que podien encara tenir els bolets).

Deixem coure unes dues hores a foc lent, amb l'olla tapada i vigilant de que no es quedi sense aigua.

El plat millora si el fem d'un dia per l'altre i el deixem reposar.



dimecres, 9 d’octubre del 2013

Conserva d'arròs amb bolets.

Aprofitant els bolets secs podem fer uns preparats d'arròs amb bolets, a punt de coure on només hi cal afegir una pot de sofregit. Ideal per fer quelcom ràpid, o emportar si anem de càmping, i no caure en els preparats de supermercat bastant mediocres.

Ingredients

- Bolets secs diversos (cama-secs, ceps, camagrocs, trompetes de la mort,...)
- Arròs
- Una mica de julivert
- Uns brins de safrà i herbes al gust

Com es fa?

Agafem un pot de vidre, el netegem ben net i l'assequem. Posem l'arròs i els bolets en diferents capes i les herbes i espècies que volem. Tapem i ho guardem.

Per coure l'arròs escalfem el sofregit, afegim la barreja i aigua. El temps de cocció de l'arròs i fet!

Bolets assecats.

Comença la tardor i els primers bolets van sortint, i alguns d'aquests els podem assecar per conservar durant l'any.

1- Bolets fins amb poca carn (Camagrocs, cama-secs, múrgules i trompetes de la mort): Simplement els posem sobre un drap, o reixa metàl·lica, en un lloc on circuli l'aire i en pocs dies ens quedaran secs. 

Alguns dels camagrocs, acabats de collir, es poden posar en alcohol etílic (com el que utilitzem per fer licors) per agafar les aromes que es perden durant l'assecat.

2- Bolets carnosos (Ceps i ous de reig): Els netegem amb un raspall o un drap humit, els tallem a làmines fines i els posem a assecar sobre un drap o reixa.

3- Altres bolets com els rovellons i pinetells no es poden assecar, els podem fer un cop collits o guardar-los en una conserva d'aigua i vinagre blanc.

Un cop secs els posem en pots de vidre. Per evitar que hi quedi humitat es pot posar una mica d'arròs al fons de recipient abans d'emplenar-lo amb els bolets.

dimarts, 10 de setembre del 2013

Farcellets de tardor

L'altre dia vaig comprar una base de pasta brisa no sé ben bé per què, però el fet és que la tenia per la nevera fent voltes i no volia que es fes malbé. Per això, he indagat una mica per internet i combinant el que he trobat per aquí i per allà, n'han sortit uns farcellets boníssims i molt i molt bonics. Per marcar-se un bon tanto.

Ingredients per fer 9-10 farcells

- 1 làmina de pasta brisa
- 1 ceba petita
- 2 grans d'all ben hermosos
- 2 ous
- 1 cullerada sopera de cama-secs (o els bolets que tingueu) secs
- 1 cullereta de barreja de bolets en pols
- 1 punta de cullereta de tòfona en pols
- 3 cullerades soperes de formatge roncal ratllat
- 1 polsim de nou muscada
- Oli d'oliva
- 1 polsim de sal gruixuda per decorar
- Sèsam torrat per decorar

Com es fa?

Primer de tot, posem els cama-sec secs a hidratar amb una mica d'aigua durant 15 minuts. Mentrestant, ratllem la ceba i els dos gans d'all, i els posem a daurar en una paella petita. Quan els bolets estiguin a punt, els trinxem i els afegim a la ceba.

En un bol, posem un ou i la clara del segon ou (el rovell el reservem), els bolets en pols, el polsim de nou muscada i el formatge ratllat. Ho treballem fins que ho tenim tot amalgamat. Un cop tenim cuits els bolets amb la ceba, els afegim al bol amb els ous.

Tallem la massa en quadrats, o com us agradi més, i anem omplint els farcells amb una cullerada del farcit per cada quadrat de massa. Quan els tinguem fets, els pintem amb el rovell i hi afegim un polsim de sèsam torrat. Els ounxem amb un escudarents perquè la massa no s'infli i ja els tenim a punt per coure.

Els fem al forn, una cocció d'uns 15 minuts, de dalt i de baix. I abans de menjar-los, podem posar-hi una mica de sal gruixuda pel damunt.

dijous, 5 de setembre del 2013

Retorn dolç

Ja tornem a ser aquí! després d'un parell de mesos de vacancetes, amunt i avall per mars i muntanyes, hem tornat més dolços i llaminers que mai. Però com que també és important cuidar-se, avui us presentem una recepta de magdalenes fetes amb stevia, aptes per a tothom, fàcils, econòmiques, ràpides de fer  i boníssimes!

Ingredients per a unes 15 magdalenes mitjanes

- 1 cullerada de cafè de margarina
- 1 iogur de llimona
- 1/2 cullerada d'stevia en pols dissolta en 1/2 got d'aigua
- 1/2 got d'oli d'oliva
- 1 got de llet semidesnatada
- 1 ou

****************

- 2 gots de farina de reposteria
- 1 sobre de llevat

Com es fa?

Doncs molt senzill. Primer de tot, afegim la primera tanda d'ingrdients en un bol i els barregem ben barrejats, fins que tot estigui integrat. Tot seguit, hi afegim la farina i el llevat. Jo he tamissat la farina per evitar els grumolls, i ho he anat treballant fins que n'he obtingut una massa fina.

Tot seguit, posem la massa als motllos, els omplim fins la meitat, ja que després puja. Ho enfornem a 180º durant uns 15 minuts. És important no obrir el forn mentre es couen les magdalenes, perquè si no no pujaran bé.

Hi podem afegir trossets de xocolata negra, ratlladura de taronja o llimona... el que volgueu!

diumenge, 30 de juny del 2013

Espirals amb pastanaga

Ara feia temps que no cuinava la pasta amb salsa de pastanaga, plat que vaig aprendre d'un bon amic. És molt fàcil, i el resultat és sorprenent. A més, ara que s'acosta el temps de lluir morenor, és important menjar pastanagues per conservar el bon color de cara!
També es pot optar per afegir-hi carn picada, però en aquest cas jo l'he fet sense carn, perquè fos més lleuger.

Ingredients

- 4 pastanagues
- 2 cebes
- 250g de pasta seca
- Un raig de vi ranci
- Formatge ratllat (avui he utilitzat gouda vell)
- Farigola, pebre negre, orenga, sal, oli d'oliva

Com es fa?

Primer de tot pelem les cebes i les pastanagues. Les cebes les tallem en juliana, i les posem en una paella amb un xic d'oli, que es vagin fent a foc mitjà. Les pastanagues les ratllem ben fines. Quan la ceba estigui a punt, afegim les pastanagues a la paella, un xic de pebre, sal i farigola. Veurem que de seguida es beuen l'oli de la ceba, per això és interessant tenir aigua a mà i anar-ne afegint a poc a poc a la paella. Cada cop que veiem que la pastanaga queda seca, n'hi anem afegint. 

De mentres, posem un tupí amb aigua i sal i fem bullir la pasta.

Quan tinguem la pastanaga cuita i ben toveta, i amb una textura amorosa de salsa, afegim el raig de vi ranci i ho deixem reduir una mica, i ja ho tenim.

Barregem la pasta i la salsa, ratllem el formatge i afegim orenga per sobre. Llestos!


dimecres, 26 de juny del 2013

Tabulé

Avui bufa la tramuntana, una mica menys que ahir, i sembla que el sol no apreta gaire, però com que som gairebé al juliol, el calendari ens apreta a menjar coses fresquetes fetes amb productes de temporada. Doncs bé, ja fa dies que tenia ganes de preparar un bon tabué, plat típic de tot el mediterrani.

Ingredients

Es pot preparar de diverses maneres i amb molts ingredients diferents, avui jo l'he fet així:

- 1 tomata per amanir madura grossa
- 1 ceba tendra
- 1 pebrot vermell ben llustrós
- 1 pebrot verd italià
- 1 grapat d'olives negres
- 1 grapat de fulles de menta fresca
- 1 grapat de panses
- el suc de mitja llimona
- 200g de barreja de bulgur i cuscús
- sal, pebre vermell, oli d'oliva

Com es fa?

Primer de tot, bullim el bulgur durant uns 12 minuts en aigua amb sal. El cuscús el cuinem al vapor. De mentres, tallem els pebrots, la ceba, la tomata i les olives a dauets molt petits. Ho anem posant tot dins un bol. Després hi afegim la menta trinxada petita i les panes, i ho rectifiquem de sal i pebre. A continuació hi afegim la barreja de cuscús i bulgur, i el suc de mitja llimona. Ho tapem amb film transparent i cap a la nevera. Quan sigui fred, ja podeu menjar-vos el tabulé.


Boníssim!


diumenge, 23 de juny del 2013

Ratafia 2013

A punt d'arribar St. Joan és moment d'anar preparant la ratafia d'enguany. Aquest cop es provaran dues receptes, partint de les proporcions de la recepta del 2011 que va quedar de vicio!

Ingredients (per uns 15-20 litres de ratafia de cada recepta)

- 5 litres d'alcohol de 96º  per recepta (de celler, pas de farmàcia Yonkis!)
- 5 litres d'aigua de mineralització dèbil + 5-10 litres per després la maceració per recepta
- 2 kg de sucre per recepta (s'en pot posar més o menys en funció del gust de cadascú)
- 35-40 nous verdes mitjanes-grosses per recepta

Recepta A (més o menys hi hem posat 125g d'herbes seques diverses + les flors fresques)

- 10g de romaní (potser amb 2 o 5g en faríem prou)
- 10g de farigola
- 10g de camamilla
- 10g de menta
- 20g de matafaluga
- 10g d'anís estrellat
- 4 fulles de llorer
- 3-4 branques de canyella
- 15 grans de cafè
- Una dotzena de claus
- 5g d'alfàbrega
- 5g d'orenga
- 2 branques de vainilla
- 5 grans de pebre
- 15-20 cardamoms
- 15 boles de coriandre
- 1 nou moscada a trossos
- 1 cullerada de fonoll
- 5g de marialluïsa
- 2 Flors de Saüc
- Un grapat de flors d'esbarzer

Recepta B (A l'igual que l'anterior en total hi ha uns 125g d'herbes seques)

En aquesta recepta experimental només he volgut posar herbes del territori, utilitzades habitualment a casa nostra en la cuina o la medecina popular, intentant fer una recepta simple.

- 15g de menta
- 30 g de matafaluga
- 20g de camamilla
- 20g de romaní (potser amb 5 o 10g en faríem prou)
- 20g de farigola
- 2 fulles de llorer
- 10g de marialluïsa
- 10g d'orenga

Com es fa?

Posem les herbes dins un recipient de vidre, tallem les nous verdes i les hi afegim (al lloro! que taquen un ou i us poden quedar les mans amb taques groguenques molts i molts dies...). Afegim l'aigua i l'alcohol, ho tapem tot i ho posem a sol i serena* 40 dies. Normalment el 15 d'Agost ja es podria posar en ampolles.

Un cop passats els 40 dies ho filtrem tot. Cal dir que més o menys aquesta ratafia ara té uns 45-50º d'alcohol i l'haurem de rebaixar a 20-30. Per fer això hi afegim aigua i sucre.

Per fer una ratafia d'uns 24º a la base macerada que tenim hi hem d'afegir el doble de volum que tenim. És a dir 10 litres d'aigua amb el sucre.

Així doncs agafem una cassola, posem 1kg de sucre i en fem caramel. Després afegim uns litres d'aigua i esperem a que es dissolgui. Afegim l'altre quilogram de sucre tal qual i l'aigua necessària per arribar a fer els 10 litres de xarop.

Els afegim a la ratafia concentrada i ho guardem. (Tot i això abans de barrejar-ho tot podríem macerar una mica aquest xarop amb les herbes filtrades, per tal d'agafar una mica més d'aroma abans de barrejar-ho amb la base de ratafia)
 
En general els primers mesos la ratafia serà amarga i bastant dolenta, el truc és deixar-ho reposar sense cap mena de pressa. Normalment jo la deixo en un lloc fosc i fresc un any o més abans de consumir-la. La idea és oblidar-se de la ratafia i molt de tant en tant fer un tastet per veure com evoluciona. Com més es deixi més millorarà el gust. Aquest any ens hem estat beguent la del 2011.

 
*sol i serena: En un lloc a l'exterior, per exemple terrassa, balcó,... exposada al sol i als elements climatològics.

dimarts, 11 de juny del 2013

Coca de poma i crema

Avui us pengem una recepta que estem fent ara mateix: una coca de poma amb crema. Com que no tenim forn, la fem a la màquina del pà. De moment fa molt bona olor, quan estigui feta, us en penjaré la foto.

Ingredients per a la coca de poma:

- 4 ous
- 200g de sucre
- 1 poma i mitja
- 150g de farina per a brioix
- 50g de maizena
- 300g de nata líquida 
- 50ml d'oli de girasol
- 1 sobre de llevat per a postres

Ingredients per a la crema pastissera:

- 6 rovells d'ou ben bonics
- Mig litre de llet
- 100g de sucre
- 55g de maizena
- 1 branca de canyella
- 1 vaina de vainilla
- la pell de mitja llimona

Com es fa?

Primer de tot, posem dins la cubeta de la màquina de pa els ingredients líquids: els ous -sense batre-, la nata líquida i l'oli. A continuació, una poma tallada a daus petitons i el sucre. Tot seguit, la farina i la maizena tamisades (passades pel colador per evitar els grumolls). Per acabar, afegim el llevat pel damunt. Tanquem la tapa, seleccionem el programa dels pastissos (1h20 minuts), el pes adient, i ho posem al màxim de torrat.

Mentre cou la coca, fem la crema. Comencem per posar la llet en remull amb la canyella, la vainilla i la pell de la llimona. A continuació, en un bol hi afegim els 6 rovells, el sucre i la maizena, i ho treballem fins que ens quedi una massa fina. 
Posem la llet a bullir, podem anar remenant perquè no s'enganxi del cul. Quan arrenqui el bull, la retirem del foc, i n'afegim una part al bol dels rovells, ho remenem bé, i ho aboquem tot de nou al tupí amb la resta de la llet. Treiem la pell de la llimona, la canyella i la vainilla. Deixem que torni a bullir sense deixar de remenar, i quan ens sembli que ja està prou espessa, ja la podem treure del foc i la deixem refredar.

Tornem a la mitja poma que teníem a la nevera. La pelem i la tallem a trossets prims. Quan falti una mitja horeta per acabar de coure la coca, hi posem al damunt la poma amb una mica de gràcia i deixem que tot s'acabi de coure. 

Quan el programa acabi, treiem la cubeta i la deixem refredar una estona abans de desemmotllar la coca. Quan ho haguem fet i sigui prou freda per poder-la tallar sense que es trenqui, la servim acompanyada de la crema... et voilà!  




divendres, 7 de juny del 2013

BBQ pizza

Recepta de vicio. Per posar-se "perraco" fins el cul i reventar l'operació hipòcrita del vikini. 

Mort als cànons inhumans i consumistes. A les models estúpides i mortes de gana que només són objectes de la societat.

Ingredients

- Massa de pizza (un dia d'aquest explicarem com la fem a casa)
- Salsa BBQ
- Formatge ratllat (rotllo 4 formatges per pasta i tal)
- Padano o parmigiano (pel glutamat)
- Bacon
- Ceba
- Carn picada o hamburguesa (recordeu que el cavall xutat és el que marca la diferència)
- All ratllat o en pols, pebre i sal
- Un tros de bitxo fresc

Com es fa?

A casa nostra no tenim forn així que la tècnica pizzera és una paranoia, resultat de mesos evolucionant éxits i fracassos... per la gent normal ho faríem així.

En una paella posem la ceba tallada i la sofregim. A mitja cocció afegim les carns (bacon i carn picada tot i que una mica de pollastre hormonat també seria la crema) i ho deixem coure. Afegim el bitxo talladet, la sal, l'all i el pebre.

Estirem la massa, hi posem la salsa barbacoa per sobre i la barreja de carns-ceba-pebre-sal-all-i-bitxo. Posem els formatges per sobre i al forn.

Muerte!

dimecres, 5 de juny del 2013

Hummus.

Plat fàcil, ràpid i "resultón"... per fer-te el cultureta, el "vegeta", l'interessant, l'esquerrós i l'exòtic. Però vigila: Si ets massa morè i/o barbut potser acabes a Guantánamo!

Ingredients

- 1 pot de cigrons
- El suc d'una llimona
- Un o dos grans d'all (a gust de consumidor)
- Sèsam torrat
- Un bon raig d'oli d'oliva

Com es fa?

Agafem un pot i hi posem els cigrons, l'all, l'oli i el suc de llimona. Ho "turmixem" fins que quedi tot reduit a una pasta.

Ho traiem i ho posem en un vol o plat i hi afegim el sèsam torrat.

Per variar, als ingredients que volem triturar s'hi poden afegir unes fulles de menta.

El tema es pot menjar xucat amb torradetes, pa, doritos,... o tal qual.

dilluns, 3 de juny del 2013

Melmelada de cireres de Ceret.

Aprofitant la fira de la cirera de Ceret, n'hem comprat un bon grapat i les hem confituritzat.

Ingredients

1 kg de cireres
750g de sucre
1 llimona
1/2 poma

Com es fa?

La base és la mateixa que amb les altres melmelades, i és que si una cosa va bé per què s'ha de canviar...?

Agafem les cireres, les netegem i en traiem el pinyol. Les posem a la cassola i afegim el sucre, la llimona i la mitja poma tallada a trossets.

Deixem unes hores per què deixin anar l'aigua i les posem al foc. ho deixem coure, les triturem i ho acabem de deixar coure fins que agafi la textura que volem.

El tema de la poma s'ha posat per la pectina que porta que ajuda a lligar la confitura. No sé si ha sigut útil, si val la pena,... però bé ha sigut la paranoia del moment. L'altre opció és utilitzar sucre que en porta un petit percentatge però bé, jo crec que és una tonteria per treure'ns més pasta i tallar-nos els aliments amb guarrades d'origen desconegut.

dissabte, 25 de maig del 2013

Conserva de tomata sofregida (versió ràpida)

Ara fa dies que no pengem gaires coses, no tenim perdó... Hem estat força enfeinats amb l'hort, de moment ja en treiem enciams de 4 tipus, espinacs i maduixes; les primeres tomates ja han aparegut, les carbasseres ja tenen flors igual que les mongeteres, tenim meloneres, cebes, porros i alguna mata de pebrots... en fi, que la cosa va prou bé, però encara no podem prescindir de la verduleria. 
Aquest matí hem passat per un magatzem de fruita i verdura on hem trobat tot de coses a molt bon preu. Entre d'altres, hem comprat uns 4 kg de tomata madura per fer-ne sofregit i guardar-lo en conserva, perquè és d'aquelles coses que serveixen per cuinar mil plats diferents, que sempre va bé tenir al rebost.

Com que també volem fer escalivada i conservar-la, i hem d'anar a cercar llenya pel forn, doncs hem optat per fer el sofregit de la manera més ràpida. Ara us ho explico.

Ingredients

- 5 cebes grosses
- 1 cabeça d'alls
- 3 kg de tomates madures
- fulles de llorer
- pebre negre
- farigola en branca
- orenga
- alfàbrega
- sal i sucre
- oli d'oliva
- un raig de vi blanc

Com es fa?

Primer de tot, pelem les cebes i els alls, i per estalviar temps tallant, les triturem amb un túrmix. A continuació, posem un bon raig d'oli en una cassola grossa, i quan sigui calent hi sofregim la ceba. Amb el foc viu, però vigilant que no se'ns cremi, si veiem que queda sec o que es pot cremar, hi afegim una mica d'aigua. 

De mentres, rentem les tomates, les tallem a quarts i les triturem amb el túrmix. Quan la ceba estigui a punt, les afegim a la cassola. Llavors hi posem la sal, el sucre (depenent l'acidesa de la tomata), el pebre negre, el llorer, l'alfàbrega i l'orenga una mica a gust de cadascú. Ho deixem coure viu, esperem 30-40 minuts, fins que redueixi i en resti una textura més sòlida. Quan ja veiem que està gairebé a punt, podem afegir un raig de vi blanc i deixar que redueixi amb l'última remenada.

Al bany maria

De mentres, anem netejant pots de vidre (de llegums, de salses, d'espàrrecs...)

. És important que estiguin netíssims, els haurem d'esterilitzar passant una mica d'aigua bullent per l'interior de cada pot, i a continuació, cal omplir-los amb el sofregit, tancar-los i col·locar-los a dins d'una olla fonda.

Quan tinguem tots els pots plens i a l'olla, hi posem aigua calenta de manera que els pots quedin coberts d'aigua, i posem l'olla a bullir. Hem de deixar que bullin una mitja hora. Tot seguit, apaguem el foc i retirem l'olla. Els pots han de quedar-se dins l'olla fins que l'aigua de l'olla s'hagi refredat completament. 

Ja tenim les conserves a punt!


divendres, 3 de maig del 2013

Truita de verdures semi-podrides de la nevera amb formatge de cabra.


La truita és una d'aquelles coses que es pot fer de qualsevol cosa, tal com un entrepà o una pizza, així doncs en aquest cas donarem utilitat a tot allò de la nevera que ja comença a fer "malacara".

En aquest cas hem trobat...

Ingrdients

- Mig pebrot verd i mig de groc
- Mig carbassó
- Un tros de porro
- Carrota (pastanaga pels xaves)
- 4-5 ous
- Formatge de cabra tallat a daus

Com es fa?

Agafem les verdures i les tallem a daus, en juliana,... com ens agradi més i les fem coure amb un xic d'oli. Sal-pebrem al gust.

Barregem els ous i quan les verdures ja estiguin cuites les hi aboquem, remenem i afegim el formatge de cabra tallat.

Aboquem la barreja a la paella amb l'oli calent i a donar-li la volta!

dissabte, 13 d’abril del 2013

Bunyols de vent farcits de crema

Ha arribat la primavera, per fi, i estem dolços, dolços. Avui us presentem una altra recepta de bunyols, aquest cop de vent i farcits de crema. Tot fet a casa, molt fàcil i amb ingredients que segur, segur teniu al rebost. 

Ingredients per als bunyols

- 1/4 de litre d'aigua
- 25g de sucre
- 100g de mantega
- 200g de farina
- 4 ous
- Sucre per arrebossar (llustre o normal)
- La pell d'una llimona
- Una vara de canyella
- Oli de girasol abundant per fregir-los

Com es fan?

Primer de tot, posem un tupí al foc amb l'aigua, el sucre, la mantega, la pell de la llimona i la canyella. Ho deixem que s'escalfi, i quan arrengui el bull, esperem 3 minuts. Llavors, retirem la pell de la llimona i la canyella, baixem el foc i anem incorporant la farina a poc a poc fins que es va formant la massa. Quan tenim la farina incorporada, treiem el tupí del foc i anem afegint els ous un per un. Els anem incorporant amb una espàtula de fusta, treballem la massa fins que ens queda fina i suau.
Tot seguit, posem una cassola fonda al foc amb l'oli de girasol. Hi ha d'haver prou oli com perquè els bunyols no toquin el cul del recipient en coure's. Quan l'oli sigui calent (però no pas excessivament calent), anem abocant boles de massa a la cassola. Compte amb la mida de les boles, perquè creixen molt un cop cuits. Llavors es tracta de deixar-los coure, que vagin surant per la cassola fins que veureu que es giren sols.

Quan estiguin cuits, els treieu de la cassola i els poseu en un plat amb el sucre (normal o llustre), i ja els tindreu llestos. Aneu amb compte amb la manera de coure'ls, perquè si queden poc cuits de dins, quan els treieu es desinflaran; i si els deixeu coure massa, es poden cremar.
Un cop cuits i ensucrats, reserveu-los.

Ingredients per a la crema

- 3 rovells d'ou
- 27g de maicena
- 50g de sucre
- 1/4 de litre de llet
- Canyella
- Pell de llimona
- Un toc de vainilla

Com es fa?

Primer es barreja el sucre, els rovells i la maicena, i ho remenem bé. Mentrestant, posem a bullir la llet, la canyella i la pell de la llimona. Quan bull, ho afegim a la barreja dels ous i la maicena, tot remenant-ho amb ganes. Ho tornem a posar al foc fins que bull i ho treiem quan ja sigui prou espessa.

Un cop tenim la crema i els bunyols a punt, es tracta d'agafar la xeringa pastissera i, en plan ionki absolut, anar farcint bunyols. Jejejeje, un super plaer!!! Animeu-vos i endolciu una mica la primavera!



dijous, 28 de març del 2013

Brunyols de l'Empordà

Ara que és setmana santa, quina millor recepta us podríem explicar que la d'uns bunyols (o brunyols) molt fàcils, econòmics i boníssims! Ja veureu com teniu tots els ingredients a la cuina, i no us cal comprar gairebé res especial. Comencem!

Ingredients per fer uns 30 bunyols

- 750gr de farina
- 3 ous
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- 1 got de llet
- 300g de sucre
- 15g de llevat en pols
- 70g de mantega (a temperatura ambient)
- 35g de matafaluga
- Pela de llimona ratllada (al gust)
- Un pessic de canyella en pols
- Un pessic de sal

Per fregir-los: 
- Oli de gira-sol abundant
- Sucre

Com es fa?

Primer de tot, agafem 150g de farina, el polsim de sal, el llevat i mig got de llet, i ho barregem en un bol. Ho pastem fins que n'obtenim una massa que ja no se'ns enganxa a la mà. En fem una bola, la posem en un plat i ho tapem amb un film. Ho deixem reposar 3 hores (ha de doblar el tamany, més o menys).

Mentrestant, agafem la resta de la farina i la posem dins un bol gros on poder-hi treballar. Hi anem abocant la resta d'ingredients: els 3 ous, la cullerada d'oli, mig got de llet, el sucre, la pela de llimona ratllada, la mantega tova, la matafaluga i la canyella. Ho pastem amb les mans fins que n'obtinguem una massa elàstica i uniforme, i ho deixem reposar fins que la bola que tenim guardada hagi crescut.

Un cop la massa hagi fermentat el temps indicat, ajuntem les dues boles i les pastem fins que ens queda la massa definitiva. Ho deixem reposar mitja horeta més i llavors ja podem coure els bunyols. Preparem un plat amb el sucre per arrebossar-los.
Posem una cassola fonda al foc amb l'oli de gira-sol, que ha de ser net i abundant, perquè els bunyols no han de tocar el cul de la cassola. Un cop l'oli sigui calent (no volem l'oli excessivament calent, perquè es cremarien de fora i quedarien crus de dins), agafem un pessic de massa i li donem la forma de bunyol, i la posem a coure a la cassola. Cal estar atents perquè no se'ns cremin!
Quan ja siguin rossos de banda i banda, els escorrem i els deixem al plat amb el sucre, on els arrebossarem i ja els podrem posar a la safata. Jo sempre miro el primer si ha quedat ben cuit de dins, perquè si els fem massa gruixuts, o amb el foc massa fort, pot passar que de dins la massa quedi crua.
Un cop fets, haurem d'esperar que es refredin, i ja ens els podrem menjar, amb un bon got de moscatell, ratafia o muscat de Ribesaltes!


dimarts, 26 de març del 2013

Naan (pa indi)

Ja fa temps que tenia ganes d'escriure aquesta recepta de pa indi, el naan, que és molt fàcil de fer i queda boníssim amb el curry o qualsevol plat especiat. 

Ingredients

- 100ml d'aigua tèbia
- 1 iogur natural
- 300g de farina
- Sal
- Llevat
- 1 culleradeta de cafè de mantega

Com es fa?

Fem un volcà amb la farina, i al centre hi aboquem la resta d'ingredients: l'aigua, el iogur, la sal, el llevat i la mantega. Ho pastem tot ben pastat fins que n'obtenim una massa elàstica, que no se'ns enganxa als dits. En fem una bola, la posem en un plat i la tapem amb film transparent, sense apretar-la gaire. Deixem que reposi aproximadament 1 hora.

Un cop transcorreguda l'hora, agafem boletes de massa i les extenem per anar fent les "coques" que són com les llesques del pa. Posem una planxa (o una paella) al foc, i anem coent el pa. La cocció és molt ràpida, al voltant d'un minut per costat. Calent és molt i molt bo!


dimarts, 26 de febrer del 2013

Licor de Mandarina

Com va dir "Extremoduro"... "no solo de pan vive el hombre" així que aquí va una recepta de licors, en concret de mandarina mentre s'espera al juny per la ratafia.

Sense més vacil·lacions, i dedicat a tots els enemics dels seus fetges, aquí va la recepta!

Ingredients

- Alcohol de 96º
- Aigua de mineralització dèbil (tipus de Veri)
- Mandarines
- Sucre
- Unes branques de vainilla

Com es fa?

Aquesta recepta suposo que també es pot fer amb alcohol de 40º, anís (dolç, sec o barrejats en diferents proporcions, cosa que anul·la l'addició de sucre) però a mi m'agrada fer-ho amb alcohol de 96º i tallar-lo.

Així agafem l'alcohol de 96º i el barregem amb aigua, podem fer a meitat per tenir un licor de 40 i pocs graus (estil aiguardent) o a terços i tenir un alcohol d'uns 30º.

En resum

1 litre d'alcohol de 96º + 1 litre d'aigua = 2 litres d'alcohol a uns 40º

1 litre d'alcohol de 96º + 2 litres d'aigua = 3 litres d'alcohol a 30º

Tot i això aquestes operacions són molt a grosso modo, i el fet de deixar reposar els licors també fa que rebaixin grau alcohòlic per tant no cal complicar-se. Si algun químic veu això i li sagnen els ulls, ho considera una aberració, o qualsevol altre derivat simplement que canvii de bloc...

A la barreja afegim uns 200g de sucre per cada litre de licor i un parell de mandarines també per litre de licor que vulguem. Les mandarines es poden posar senceres o tallades per la meitat, que jo sàpiga no hi ha gaire diferència en el resultat.

Per exemple jo he fet 2 litres d'alcohol rebaixat, 4 mandarines i uns 300-400 g de sucre. Un cop fet el licor ja l'acabarem de retocar de sucre i grau alcohòlic afegint més sucre o aigua.

Ho deixem reposar uns mesos en pots de vidre.

Dos o tres mesos més tard filtrem el licor, traiem les mandarines, les exprimim i afegim el suc resultant de nou al licor.

El posem de nou al pot de vidre, que hem netejat abans, i deixem reposar de nou el licor uns mesos. En aquest moment el podem provar i acabar d'adaptar-lo al nostre gust. 

Per guardar el licor qualsevol lloc fosc i fresc va bé.

Pel tema mandarines el millor seria agafar-ne de biològiques, si no en tens a mà, no creus en aquesta moda o simplement et molen els pesticides (cal dir que el gust amarg que deixen al licor és inigualable) cal netejar-les abans amb alcohol. És a dir agafem una mica d'alcohol del que utilitzem per fer el licor i a mesura que anem netejant les mandarines deixem que se'n vagi per la pica!

Suposo que no cal remarcar que aquest alcohol per netejar NO l'aprofitem per fer el licor.

Tampoc cal fer servir, ni per netejar les mandarines, ni per fer el licor alcohol de curar. L'alcohol de farmàcia està tallat amb altres alcohols que el fan desagradable al gust, i són tòxics per evitar-ne el seu ús fraudulent. 

Si et molen les animalades o ets un punk dels autèntics tira d'anticongelant!

dissabte, 16 de febrer del 2013

Coca de iogur i pera

La pera m'agrada molt, però ves per on, és una fruita que sempre em fa mandra de menjar. L'altre dia en vaig comprar, i avui he vist que n'hi havia un parell que estaven a punt de fer-se malbé. Hi he estat rumiant, i he pensat que podia fer-ne una coca de pera amb formatge fresc, però no tenia formatge a la nevera, així que he fet un híbrid entre la coca la iogur de tota la vida i la de peres. Jo us ho explico, i aviam què en surt...

Ingredients

- 200g de sucre
- 350g de farina
- 3 ous
- 1 iogur natural
- 1/2 iogur d'oli de girasol
- 3 culleradetes de llevat en pols
- 1 xic de sal
- 2 peres, ben madures

Com es fa?

Barregem el sucre amb el polsim de sal i els ous, ho remenem bé fins que en queda una pasta espessa. Hi afegim el iogur natural i l'oli, ho remenem. Quan ja està tot ben lligat, hi anem afegint la farina a poc a poc perquè no hi hagi grumolls. Després, hi afegim el llevat.
A continuació ho aboquem en un motllo i hi posem la pera tallada a làmines fines pel damunt. Ho enfornem una mitja horeta amb el forn a uns 180º.
El resultat? sorpresa! Aquesta nit la tastarem!

dissabte, 9 de febrer del 2013

Croquetes!

Són un clàssic entre clàssics. En cap receptari hi poden faltar unes bones croquetes. Nosaltres avui les hem fet de pernil, però també les hem fet algun cop de formatges amb ceba caramelitzada (reboníssimes), de bolets o d'espinacs amb formatge.

Ingredients per a la base de les croquetes (unes 12 de ben fornides)

- Mig litre de llet
- Mitja ceba ratllada
- 150g de farina
- 1 dau de mantega o marganina
- Farina, ou i pa ratllat per a l'arrebossat
- Oli de girasol
- Sal, pebre i nou muscada
Com que les hem fet de pernil, hem utilitzat 50g de pernil salat tallat molt petit.

Com es fan?

Primer de tot, trinxem el pernil ben petit amb unes tisores i el reservem. A continuació, ratllem la mitja ceba i posem un dau de mantega en un tupí. Quan s'hagi fos, hi afegim la ceba i la daurem. Llavors, hi afegim el pernil i li donem unes quantes voltes, però no cal deixar-lo coure gaire estona. Quan estigui a punt, hi anem afegint la farina a poc a poc. Podem utilitzar un colador per incorporar-la, ja que així evitarem que hi apareguin els grumolls. Si malgrat tot, ens queda molt grumollada, hi podem donar un cop de turmix i tot arreglat. 

Quan tota la farina sigui dins el tupí, la remenarem perquè es torri una miqueta, vigilant que no es cremi. Llavors, afegirem la llet, un xic de sal (no massa perquè el pernil ja és molt salat), una mica de pebre si us agrada, i rascarem un xic de nou muscada. Baixem el foc, i sense deixar de remenar, esperem que s'espessi. Quan estigui prou espès, ho retirem del foc i aboquem la beixamel en una safata poc fonda. Extenem la massa i la tapem amb un film. Ho posem a la nevera fins que es refredi.

Quan sigui completament freda, treiem la massa de la nevera i anem formant les boles per a les croquetes. Posem oli de girasol a escalfar en una paella, i quan sigui a punt, fregim les croquetes sense omplir massa la paella, per evitar que s'enganxin entre elles.

I voilà, ja les podeu servir! Perquè siguin més gustoses i cruixents, jo els tiro un polsim de sal gruixuda pel damunt quan ja estan fetes, i tothom ben content!


dijous, 31 de gener del 2013

Conill amb pebrot i tomata

Aquesta recepta també es pot fer amb pollastre, així que cadascú s'ho faci com més li agradi.



Ingredients

- Un conill
- Un pebrot verd i un de vermell
- Un parell de grans d'all
- Un pot de tomata fregida
- Sal, pebre i pebre vermell

Com es fa?

Posem oli a la cassola i fer coure els pebrots tallats amb els grans d'all. Un cop estan torradets ho traiem de la cassola i hi posem el conill fins que quedi cuit.

 Afegim la tomata fregida i els pebrots al conill, deixem coure fins que la salsa quedi espessa.

Afegim sal, pebre i pebre vermell.

dijous, 3 de gener del 2013

Verdura per la vena

Resulta difícil de vegades admetre que els tiberis dels últims dies han passat factura, però ai las! quan intentes cordar-te aquells pantalons estrets... total, què us he d'explicar?! avui toca verdura!

Segurament per casa trobareu un estri anomenat 'vaporera', us el recomano moltíssim! la qüestió és que si bullim les verdures, perdem moltes de les vitamines i nutrients pel camí, mentre que si les coem al vapor, les aprofitem molt més, i el color queda preciós i el gust és boníssim.
Avui, doncs, un plat de verdures al vapor. Sense arrufar el nas, eh?!

Ingredients

- 500g de mongeta tendra
- Un parell de pastanagues
- Un tros de carbassó
- 1 ceba
- 2 patates mitjanes
- Sal

Si n'hi ha a la nevera, també hi poso carxofa, pèsols, carbassa o moniato, però avui no en tenia.

Com es fa?

Tallem i netegem les verduretes. En una olla, hi posem un parell o 3 dits d'aigua, la mateixa vaporera ens marca el límit. Cal que l'aigua del cul de l'olla no entri dins la vaporera. Muntem tot el sistema d'olla-vaporera-tapa i encenem el foc. Quan bulli i veiem que ja surt vapor, hi afegim el primer pis de verdures: les mongetes, la pastanaga i els pèsols. 
Deixem que bullin 5 minuts, i hi afegim el segon pis de verdures al damunt: el carbassó, la ceba i la carxofa. 
Deixem que bullin 5 minuts més, i hi afegim l'últim pis: la patata i el moniato. A continuació, i sense remenar-ho, hi afegim un polsim generós de sal, i un got d'aigua tèbia que ajudi a fer baixar la sal als pisos inferiors i hidrati les verdures. Ho tornem a tapar, i ho deixem coure uns 15 minuts més.

Passat aquest temps, ho tastem. Si les patates són cuites, tota la resta ja està llesta. Per fer-ho una mica més interessant, pel damunt podem tirar-hi un polsim de sal gruixuda (nosaltres hem utilitzat una sal gruixuda vermella de Hawaii), pebre negre mòlt o un xic de mostassa antiga.


Per acabar-ho d'arrodonir, podeu aprofitar el brou que queda a l'olla per fer uns fideus, arròs a la cassola, rostir vedella... a la nevera us durarà molt poc, per això és millor congelar-lo i llestos!

dimecres, 2 de gener del 2013

Senyera de pasta amb pesto

Pilot de la màquina de pasta que hem trobar avui al "super". 

Ingredients

a. Per la pasta

- 300 g de farina
- 3 ous
- 1 cullerada d'oli 
- 1 cullerada de llet

b. Pel pesto

- Alfàbrega fresca (uns 100g)
- Un grapat de pinyons
- Algunes nous
- Un bon raig d'oli d'oliva
- Sal i pebre
- Un gra d'all

Com es fa?

Posem la farina sobre la taula fent un volcà, i hi posem els ous al mig. Remenem fent una pasta. 

Després afegim la llet i l'oli i continuem remenant, pitjant la massa amb els palmells de la mà, fins que la pasta quedi llisa i uniforme (uns 10min). Per fer la pasta vermella en el moment de posar l'oli i la llet afegim una mica de concentrat de tomata.

Fem una bola amb la massa, la recobrim amb film transparent i la deixem reposar entre 30min i 2h.

Estirem la pasta i la passem per la màquina (de pasta) per fer-ne tallarines. Per què no s'enganxi la podem enfarinar per sobre.

Ho bullim a gust de consumidor.

Pel pesto passem els pinyons per la paella i els torrem. Afegim les fulles d'alfàbrega, les nous, els pinyons torrats i el gra d'all en un recipient i ho triturem. Afegim sal, pebre i l'oli d'oliva.