dissabte, 25 de maig del 2013

Conserva de tomata sofregida (versió ràpida)

Ara fa dies que no pengem gaires coses, no tenim perdó... Hem estat força enfeinats amb l'hort, de moment ja en treiem enciams de 4 tipus, espinacs i maduixes; les primeres tomates ja han aparegut, les carbasseres ja tenen flors igual que les mongeteres, tenim meloneres, cebes, porros i alguna mata de pebrots... en fi, que la cosa va prou bé, però encara no podem prescindir de la verduleria. 
Aquest matí hem passat per un magatzem de fruita i verdura on hem trobat tot de coses a molt bon preu. Entre d'altres, hem comprat uns 4 kg de tomata madura per fer-ne sofregit i guardar-lo en conserva, perquè és d'aquelles coses que serveixen per cuinar mil plats diferents, que sempre va bé tenir al rebost.

Com que també volem fer escalivada i conservar-la, i hem d'anar a cercar llenya pel forn, doncs hem optat per fer el sofregit de la manera més ràpida. Ara us ho explico.

Ingredients

- 5 cebes grosses
- 1 cabeça d'alls
- 3 kg de tomates madures
- fulles de llorer
- pebre negre
- farigola en branca
- orenga
- alfàbrega
- sal i sucre
- oli d'oliva
- un raig de vi blanc

Com es fa?

Primer de tot, pelem les cebes i els alls, i per estalviar temps tallant, les triturem amb un túrmix. A continuació, posem un bon raig d'oli en una cassola grossa, i quan sigui calent hi sofregim la ceba. Amb el foc viu, però vigilant que no se'ns cremi, si veiem que queda sec o que es pot cremar, hi afegim una mica d'aigua. 

De mentres, rentem les tomates, les tallem a quarts i les triturem amb el túrmix. Quan la ceba estigui a punt, les afegim a la cassola. Llavors hi posem la sal, el sucre (depenent l'acidesa de la tomata), el pebre negre, el llorer, l'alfàbrega i l'orenga una mica a gust de cadascú. Ho deixem coure viu, esperem 30-40 minuts, fins que redueixi i en resti una textura més sòlida. Quan ja veiem que està gairebé a punt, podem afegir un raig de vi blanc i deixar que redueixi amb l'última remenada.

Al bany maria

De mentres, anem netejant pots de vidre (de llegums, de salses, d'espàrrecs...)

. És important que estiguin netíssims, els haurem d'esterilitzar passant una mica d'aigua bullent per l'interior de cada pot, i a continuació, cal omplir-los amb el sofregit, tancar-los i col·locar-los a dins d'una olla fonda.

Quan tinguem tots els pots plens i a l'olla, hi posem aigua calenta de manera que els pots quedin coberts d'aigua, i posem l'olla a bullir. Hem de deixar que bullin una mitja hora. Tot seguit, apaguem el foc i retirem l'olla. Els pots han de quedar-se dins l'olla fins que l'aigua de l'olla s'hagi refredat completament. 

Ja tenim les conserves a punt!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada