Ara que és setmana santa, quina millor recepta us podríem explicar que la d'uns bunyols (o brunyols) molt fàcils, econòmics i boníssims! Ja veureu com teniu tots els ingredients a la cuina, i no us cal comprar gairebé res especial. Comencem!
Ingredients per fer uns 30 bunyols
- 750gr de farina
- 3 ous
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- 1 got de llet
- 300g de sucre
- 15g de llevat en pols
- 70g de mantega (a temperatura ambient)
- 35g de matafaluga
- Pela de llimona ratllada (al gust)
- Un pessic de canyella en pols
- Un pessic de sal
Per fregir-los:
- Oli de gira-sol abundant
- Sucre
Com es fa?
Primer de tot, agafem 150g de farina, el polsim de sal, el llevat i mig got de llet, i ho barregem en un bol. Ho pastem fins que n'obtenim una massa que ja no se'ns enganxa a la mà. En fem una bola, la posem en un plat i ho tapem amb un film. Ho deixem reposar 3 hores (ha de doblar el tamany, més o menys).
Mentrestant, agafem la resta de la farina i la posem dins un bol gros on poder-hi treballar. Hi anem abocant la resta d'ingredients: els 3 ous, la cullerada d'oli, mig got de llet, el sucre, la pela de llimona ratllada, la mantega tova, la matafaluga i la canyella. Ho pastem amb les mans fins que n'obtinguem una massa elàstica i uniforme, i ho deixem reposar fins que la bola que tenim guardada hagi crescut.
Un cop la massa hagi fermentat el temps indicat, ajuntem les dues boles i les pastem fins que ens queda la massa definitiva. Ho deixem reposar mitja horeta més i llavors ja podem coure els bunyols. Preparem un plat amb el sucre per arrebossar-los.
Posem una cassola fonda al foc amb l'oli de gira-sol, que ha de ser net i abundant, perquè els bunyols no han de tocar el cul de la cassola. Un cop l'oli sigui calent (no volem l'oli excessivament calent, perquè es cremarien de fora i quedarien crus de dins), agafem un pessic de massa i li donem la forma de bunyol, i la posem a coure a la cassola. Cal estar atents perquè no se'ns cremin!
Quan ja siguin rossos de banda i banda, els escorrem i els deixem al plat amb el sucre, on els arrebossarem i ja els podrem posar a la safata. Jo sempre miro el primer si ha quedat ben cuit de dins, perquè si els fem massa gruixuts, o amb el foc massa fort, pot passar que de dins la massa quedi crua.
Un cop fets, haurem d'esperar que es refredin, i ja ens els podrem menjar, amb un bon got de moscatell, ratafia o muscat de Ribesaltes!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada