dimarts, 26 de febrer del 2013

Licor de Mandarina

Com va dir "Extremoduro"... "no solo de pan vive el hombre" així que aquí va una recepta de licors, en concret de mandarina mentre s'espera al juny per la ratafia.

Sense més vacil·lacions, i dedicat a tots els enemics dels seus fetges, aquí va la recepta!

Ingredients

- Alcohol de 96º
- Aigua de mineralització dèbil (tipus de Veri)
- Mandarines
- Sucre
- Unes branques de vainilla

Com es fa?

Aquesta recepta suposo que també es pot fer amb alcohol de 40º, anís (dolç, sec o barrejats en diferents proporcions, cosa que anul·la l'addició de sucre) però a mi m'agrada fer-ho amb alcohol de 96º i tallar-lo.

Així agafem l'alcohol de 96º i el barregem amb aigua, podem fer a meitat per tenir un licor de 40 i pocs graus (estil aiguardent) o a terços i tenir un alcohol d'uns 30º.

En resum

1 litre d'alcohol de 96º + 1 litre d'aigua = 2 litres d'alcohol a uns 40º

1 litre d'alcohol de 96º + 2 litres d'aigua = 3 litres d'alcohol a 30º

Tot i això aquestes operacions són molt a grosso modo, i el fet de deixar reposar els licors també fa que rebaixin grau alcohòlic per tant no cal complicar-se. Si algun químic veu això i li sagnen els ulls, ho considera una aberració, o qualsevol altre derivat simplement que canvii de bloc...

A la barreja afegim uns 200g de sucre per cada litre de licor i un parell de mandarines també per litre de licor que vulguem. Les mandarines es poden posar senceres o tallades per la meitat, que jo sàpiga no hi ha gaire diferència en el resultat.

Per exemple jo he fet 2 litres d'alcohol rebaixat, 4 mandarines i uns 300-400 g de sucre. Un cop fet el licor ja l'acabarem de retocar de sucre i grau alcohòlic afegint més sucre o aigua.

Ho deixem reposar uns mesos en pots de vidre.

Dos o tres mesos més tard filtrem el licor, traiem les mandarines, les exprimim i afegim el suc resultant de nou al licor.

El posem de nou al pot de vidre, que hem netejat abans, i deixem reposar de nou el licor uns mesos. En aquest moment el podem provar i acabar d'adaptar-lo al nostre gust. 

Per guardar el licor qualsevol lloc fosc i fresc va bé.

Pel tema mandarines el millor seria agafar-ne de biològiques, si no en tens a mà, no creus en aquesta moda o simplement et molen els pesticides (cal dir que el gust amarg que deixen al licor és inigualable) cal netejar-les abans amb alcohol. És a dir agafem una mica d'alcohol del que utilitzem per fer el licor i a mesura que anem netejant les mandarines deixem que se'n vagi per la pica!

Suposo que no cal remarcar que aquest alcohol per netejar NO l'aprofitem per fer el licor.

Tampoc cal fer servir, ni per netejar les mandarines, ni per fer el licor alcohol de curar. L'alcohol de farmàcia està tallat amb altres alcohols que el fan desagradable al gust, i són tòxics per evitar-ne el seu ús fraudulent. 

Si et molen les animalades o ets un punk dels autèntics tira d'anticongelant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada