dissabte, 9 de febrer del 2013

Croquetes!

Són un clàssic entre clàssics. En cap receptari hi poden faltar unes bones croquetes. Nosaltres avui les hem fet de pernil, però també les hem fet algun cop de formatges amb ceba caramelitzada (reboníssimes), de bolets o d'espinacs amb formatge.

Ingredients per a la base de les croquetes (unes 12 de ben fornides)

- Mig litre de llet
- Mitja ceba ratllada
- 150g de farina
- 1 dau de mantega o marganina
- Farina, ou i pa ratllat per a l'arrebossat
- Oli de girasol
- Sal, pebre i nou muscada
Com que les hem fet de pernil, hem utilitzat 50g de pernil salat tallat molt petit.

Com es fan?

Primer de tot, trinxem el pernil ben petit amb unes tisores i el reservem. A continuació, ratllem la mitja ceba i posem un dau de mantega en un tupí. Quan s'hagi fos, hi afegim la ceba i la daurem. Llavors, hi afegim el pernil i li donem unes quantes voltes, però no cal deixar-lo coure gaire estona. Quan estigui a punt, hi anem afegint la farina a poc a poc. Podem utilitzar un colador per incorporar-la, ja que així evitarem que hi apareguin els grumolls. Si malgrat tot, ens queda molt grumollada, hi podem donar un cop de turmix i tot arreglat. 

Quan tota la farina sigui dins el tupí, la remenarem perquè es torri una miqueta, vigilant que no es cremi. Llavors, afegirem la llet, un xic de sal (no massa perquè el pernil ja és molt salat), una mica de pebre si us agrada, i rascarem un xic de nou muscada. Baixem el foc, i sense deixar de remenar, esperem que s'espessi. Quan estigui prou espès, ho retirem del foc i aboquem la beixamel en una safata poc fonda. Extenem la massa i la tapem amb un film. Ho posem a la nevera fins que es refredi.

Quan sigui completament freda, treiem la massa de la nevera i anem formant les boles per a les croquetes. Posem oli de girasol a escalfar en una paella, i quan sigui a punt, fregim les croquetes sense omplir massa la paella, per evitar que s'enganxin entre elles.

I voilà, ja les podeu servir! Perquè siguin més gustoses i cruixents, jo els tiro un polsim de sal gruixuda pel damunt quan ja estan fetes, i tothom ben content!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada