dimarts, 23 de desembre del 2014

Magdalenes

Farts d'esmorzar o berenar sempre el mateix? doncs avui us deixem la recepta per fer unes magdalenes de les de tota la vida... molt fàcil, molt ràpida i reboníssima!

Ingredients (per fer unes 14 magdalenes mitjanes)

- 150g de sucre
- 2 ous
- 200ml de llet
- 150ml d'oli de gira-sol
- 280g de farina
- 30g de llevat químic
- Si us agrada, li podeu posar una mica d'aroma de vainilla o llimona ratllada per donar gust

Com es fa?

El tió ha cagat abans d'hora i ens ha deixat un robot pastisser, avui l'hem estrenat. Si no en teniu, podeu fer la mateixa recepta remenant a mà en un bol.
Comencem tirant els ous i el sucre en el bol del robot. Ho barregem una mica, fins que el sucre es dissolgui. A continuació, hi afegim l'oli, la llet i el rajolí de vainilla i la mica de llimona ratllada. Ho remenem altre cop fins que queda ben barrejat. Tot seguit, afegim la farina tamisada i el llevat al bol i ho barregem durant cinc minuts.

Quan tenim la massa lligada, tapem el bol amb film transparent i el deixem reposar a la nevera durant 1 horeta.
De mentres, preescalfem el forn a 200º i preparem els motllos de silicona.

Al cap d'una hora, omplim els motllos amb la massa (deixem un dit o mig dit sense omplir), i els enfornem. Ho deixem coure uns 20 minuts. Si veiem que els motllos vessen, és que segurament els hem omplert massa. Si tenim dubtes de si s'han cuit o no, punxem una magdalena amb un ganivet, i si la punta surt neta és que ja estan llestes.

Un cop cuites, les treiem del forn i les deixem refredar. Les podrem desmotllar sense problemes quan ja siguin fredes.

Si us hi atreviu, podeu afegir trossos de xocolata, o bé unes cullerades de cacau en pols a la massa, i així fer-les una mica diferents.

Apa, a disfrutar! I bones festes!

dimecres, 19 de novembre del 2014

"Burritos" mexicans

Plat transatlàntic, normalment picant, que s'ha vist destronat dels nostres carrers per culpa dels kebabs i la seva facilitat per endur, sumat a un preu bastant baix, que en part et fa plantejar si veritablement allò rodó, geomètricament curiós, sense cap forma concreta d'animal és veritablement 100% vedella. Si veritablement allò pot ser un 80% vedella pels que som menys "tiquismiquis" i que ja ens seria raonable aquesta proporció prou elevada de rumiant herbívor.

Doncs el que dèiem, desapareguts els restaurants mexicans dels nostres carrers aquí la recepta, que en el fons és una mena de pasta de pa rodona i prima on tothom hi posa el que vol. Fins i tot hi podríem posar un tros de pernil dolç i formatge i fer-nos un bikini recargolat.

Ingredients

- Pebrots vermell i verd
- Ceba
- Carn de pollastre o vedella
- Salsa de tomata
- "Tortitas" de blat o similar
- Formatge (opcional)
- Espècies al gust (pebre negre, vermell, orenga,...)
- Bitxo i/o salsa picant rotllo tabasco
- All

Com es fa

Tallem el bitxo i el posem en una paella amb oli a coure. Afegim les cebes i pebrots tallats a tires, i  l'all tallat a daus petits. Quan les verdures estan prou cuites afegim la carn també tallada a tires.

Deixem coure i afegim la salsa de tomata. Posem la sal, pebres, espècies diverses... Retirem i reservem.

Un cop al plat agafem una "tortita" de blat, posem una llesca de formatge a la base i unes cullerades de la barreja. Afegim unes gotes de salsa picant i canya!

Ho cargolem i ens ho mengem tot mirant de no liar-la massa i ens supuri per sota el farcit.

"Opció b". Del pal "ens posem "perracos" a muerte.

Agafem cebes, les tallem a làmines i les passem per la paella a sofregir. Un cop cuita hi posem uns xoriços tallats a làmines i els fem coure. Posem la barreja sobre la "tortita" amb una mica de formatge i gas.

Ara que tots els pobles tenen desfibril·ladors podem viure més al límit!

diumenge, 16 de novembre del 2014

Coca de recapte

Aprofitant el dia d'escalivada fem una coca de recapte. Això tampoc té una recepta ni mida exacte, tothom la fa com vol. Grossa, petita, amb verdures, carn, peix,...

Ingredients

- Ceba, pebrot i albergínia escalivats
- Anxoves
- Formatge de cabra
- Massa de pa/pizza

Com es fa?


Estirem la massa de pa o pizza (pot ser del súper) fins que quedi ben prima.

Posem el pebrot, la ceba i l'albergínia escalivats per sobre. Afegim alguns trossos de formatge de cabra i algunes anxoves.

Ho posem al forn fins que la base estigui cuita.

Hi tirem oli i sal gruixuda per sobre


Escalivada.

Una d'escalivada per aquells amb possibilitats de fer foc.

Ingredients

- Pebrots vermells
- Cebes grosses
- Albergínies

Com es fa?

Agafem llenya i fem foc a manta, posem les graelles i els diferents vegetals a sobre. Cal que es coguin a la flama.

Un cop estant tous els traiem. Esperem que es refredin i els pelem tot tallant-los a tires amb els dits.

Arribat a aquest punt pot ser interessant posar l'escalivada en pots de vidre, un raig d'oli i (un cop tapats) passar-los pel bany maria a esterilitzar 30 minuts. Així ens assegurem una bona conserva d'escalivada per més endavant.

Braç de gitano.

Postres amb nom un tant peculiar, que una mica més al nord del Pirineu varia a "bras de venus". Veritablement molt fàcil de fer i "resultón" a manta.

Ingredients

- 6 ous
- 6 cullerades de sucre
- 3 cullerades de farina de blat rases
- 3 cullerades de maizena rases
- Unes ratlladures de llimona

Com es fa? 

Posem a esclafar el forn a 170ºC.

Separem els rovells de les clares. Posem les clares en un recipient i les muntem al punt de neu.

Afegim els rovells mentre remenem. Afegim el sucre, després les farines i al final les ratlladures de llimona.

Aboquem la pasta sobre un full vegetal que prèviament hem estirat a la plata de forn. Ho escampem bé i al forn 10-12 minuts a 170ºC.

Ho traiem, posem sucre sobre un altre paper vegetal i posem la nostra massa sobre (així no s'enganxa). Esperem que es refredi per retirar el paper on l'hem cuit.

Hi posem crema a sobre, nata, xocolata, anxoves de l'escala,... ho cargolem i gas. Una mica de sucre en pols, sucre cremat, ambdós,... i a la nevera. Podem tallar les puntetes per què el tema quedi simètric i bonic.

dimecres, 22 d’octubre del 2014

Empanada de tonyina.

Es podria parlar de la típica empanada gallega. En aquest cas hi posem tonyina, es podria fer de carn, marisc, espaguetis amb pesto,... el que sigui!

Ingredients

- 2 masses d'empanada, pizza o pasta de full
- 6 llaunes de tonyina
- 2-3 cebes
- 1 pebrot vermell
- 1 ou batut
- opcional 1 o 2 ous bullits

Com es fa? 

Tallem la ceba i el pebrot a daus. Ho posem a la paella i deixem coure.  
Un cop cuit, apaguem el foc i hi posem la tonyina escorreguda. Barregem, posem sal, pebre i pebre vermell al gust, i hi posem els ous durs tallats. 

Després estirem la massa d'empanada i posem el farcit a sobre. Estirem l'altre massa i en tallem un tros (1cm aproximadament) de cada costat. Reservem les tires de massa que hem tallat i amb el tros gros cobrim el farcit. Dobleguem les vores i amb una forquilla pitgem la massa per què s'enganxi.

Punxem la massa amb la forquilla i amb les tires de massa que han sobrat fem uns "xurros" que posarem per sobre, tot decorant el tema. Pintem amb un ou batut i gas, al forn fins que estigui cuita.

dilluns, 20 d’octubre del 2014

Pa de pessic de xocolata

Una mica de vici, recepta basada en el pa de pessic clàssic i de tota la vida que es troba en el Corpus de Cuina Catalana, una mica tunejada per nosaltres.

Ingredients per un pa de pessic cuit en un motllo de silicona d'uns 25cm de diàmetre

- 190g de farina fluixa o de rebosteria (la que trobeu normalment al super)
- 190g de sucre
- 6 ous ben bonics
- La pell de mitja llimona ratllada
- 1 sobre de llevat en pols
- 50g de cacau en pols
- Mitja tauleta de xocolata de cobertura
- Margarina i farina per untar el motlle
- Sucres de colors i anissos per decorar

Com es fa?

Primer de tot, separem els rovells de les clares, ho posem en bols diferents i ho reservem. En el bol dels rovells, hi aboquem el sucre i la raspadura de la llimona, i ho barregem bé.
En un altre recipient, barregem la farina, el cacau i el llevat, i ho anem afegint a la barreja dels ous a poc a poc. És molt recomanable tamisar la farina per evitar els grumolls. Quan tinguem la barreja feta, la reservem.

A continuació, muntem les clares a punt de neu. Us recomano que utilitzeu unes barilles elèctriques, es fa en un moment. Si no, haureu d'estar molta estona batent les clares, però el resultat acaba sent el mateix.

Quan tinguem les clares muntades, les anem afegint a la barreja dels ous i farina a poc a poc, remenant de baix cap a dalt amb cura, perquè la massa agafi aire i les clares no baixin.

A continuació, preparem el motlle. L'untem amb una mica de margarina i hi passem farina, per evitar que el pa de pessic s'enganxi. Treiem l'excedent de farina del motlle i preescalfem el forn a 180º.

Seguim incorporant les clares muntades a la barreja, i quan ho tinguem llest, aboquem la massa al motlle. Procurem no omplir el motlle fins a dalt de tot, pensem que el pa de pessic ha de créixer bastant (més o menys, doblarà l'alçada inicial).

Ho enfornem durant 30 minuts. És important no obrir el forn mentre es cou el pa de pessic. En tot cas, quan hagi passat la mitja horeta, podem obrir-lo i punxar el pa de pessic amb un ganivet. Si surt net, és que ja està llest; si surt moll, el podem deixar uns minuts més.

Un cop cuit, el treiem del forn i el deixem refredar una mica abans de desmotllar-lo. Quan el tinguem desmotllat, cal que el deixem refredar abans de decorar-lo.

En un tupí, hi posem la xocolata de cobertura feta bocins i l'escalfem a foc baix. Quan sigui fosa, podem abocar-la damunt del pa de pessic i anar-la escampant per cobrir-lo. La deixem refredar una mica, no massa, i hi podem tirar pel damunt algun tipus de sucre per decorar. Jo hi he posat boletes i estrelles de coloraines. Abans de servir-lo, deixar que es refredi completament.

També es pot optar per tallar-lo pel mig i farcir-lo de melmelada, i llavors cobrir-lo amb xocolata, amb la qual cosa s'assemblaria més a un pastís Sacher. Jo l'he deixat sense farcir, i la veritat és que ha quedat molt esponjós i molt, molt bo!

Si voleu, també podeu fer-lo sense cacau, amb els mateixos ingredients i seguint els mateixos passos, i n'obtindreu un pa de pessic dels de tota la vida.

A disfrutar!!!

divendres, 12 de setembre del 2014

Coca de iogurt

La típica coca de la iaia, boníssima!

Ingredients (les mesures van en "pots de iogurt")

- 1 iogurt natural
- Mig pot d'oli de girasol
- 2 pots de sucre
- 1 pot i mig de farina
- 1 pot i mig de maizena
- 1 sobre de llevat
- 2 ous
- Ratlladura de pell de llimona (al gust)
- Podeu posar-hi un raig d'anís, canyella o xocolata, al gust
- Sucre i ametlla trinxada o pinyons per decorar

Com es fa?

Primer de tot, escalfem el forn a 180º.

A continuació, separem les clares dels rovells, i les muntem a punt de neu. En un bol, hi aboquem el iogurt, l'oli i el sucre, i ho barregem bé. Després hi afegim els rovells d'ou, la llimona i el llevat, i ho remenem tot plegat.
A continuació, incorporem la farina tamisada i les clares d'ou a punt de neu, procurant que no ens ho quedin grumolls. Quan estigui llest, ho aboquem al motllo. Afegim l'ametlla trinxada pel damunt i un polsim de sucre.

Posem el motllo al forn a mitja alçada a 180º durant uns 30 minuts. Mirem si està cuit de dins punxant amb un ganivet i quan surti la punta neta, ja podem treure-ho.

Si no m'afanyo, no tinc ni temps de fer la foto! XP

Empanadilles diverses

Avui us explico unes empanadilles molt fàcils de fer, i molt bones. N'he fet de dos tipus: de tonyina i ou dur, i de carn amb salsa barbacoa, però de fet les podeu fer de qualsevol cosa, de verduretes, de bolets, etc.


Ingredients per a les de tonyina i ou dur

- 2 ous
- 2 llaunes de tonyina
- Salsa de tomàquet
- Orenga o alfàbrega, pebre negre

Ingredients per a les de carn

- Carn picada
- Cintes de bacó
- Ceba
- Salsa barbacoa
- 1 o 2 bitxos picants
- Sal i pebre

A més, ens cal:

- 2 paquets de massa d'empanades de La Cocinera
- 1 ou per pintar-les

Com es fa?

Posem els ous a bullir durant 12 minuts, els pelem i els reservem. Escorrem les llaunes de tonyina i les trinxem en un plat ben petites. Hi barregem la salsa de tomàquet i els ous durs. Ho hem de trinxar tot amb la forquilla fins que quedi una pasta. Hi podem afegir alguna espècia, tipus pebre o orenga o alfàbrega. 

En una paella, posem la ceba tallada petita amb un xic d'oli d'oliva, quan la ceba estigui feta, hi afegim la carn picada i les cintes de bacó, tot ben petit. Ho salpebrem, i hi afegim uns bitxos picants. Deixem que es cogui. Quan estigui cuit, ho retirem i li afegim la salsa barbacoa, fins que ens quedi una pasta.

Llavors, estenem la massa de les empanades, i amb l'ajuda d'una cullera, les anem farcint. Per tancar-les, utilitzem una forquilla. Quan estiguem, les posem en una safata folrada amb paper de forn, les pintem amb ou batut i al forn.

Les hem de coure durant 10-12 minuts a 180º. Quan estiguin daurades, les treiem. 
Ja veureu que bones!

dimarts, 29 de juliol del 2014

Fideus a la cassola amb camagrocs i ceps

Un plat senzill i dels de sempre per un dia de juliol que sembla de setembre!

Ingredients

- 4 salsitxes
- 1 pebrot vermell
- 2 pastanagues
- 1 porro
- Mig carbassó
- Un grapat de ceps secs
- Un grapat de camagrocs secs
- 250g de fideus gruixuts (sense forats!!)
- Un pot de sofregit casolà
- Sal, pebre, oli d'oliva, llorer, etc.

Com es fa?

Primer de tot, tallem les salsitxes i les posem en una cassola amb un xic d'oli d'oliva a sofregir. Quan siguin rosses, hi afegim el pebrot, la pastanaga el carbassó i el porro tot tallat petit. Deixem que es cogui, ho anem remenant. Quan les verdures siguin cuites, hi afegim el pot de tomata sofregida i un xic d'aigua, i ho deixem que vagi coent.

Vull fer un apunt aquí, per parlar-vos del sofregit. El que he utilitzat avui el vam fer l'octubre de 2013, i val molt la pena tenir-ne sempre algun pot al rebost llest per fer servir, perquè és molt pràctic i ràpid, i no porta cap tipus de conservant ni res. Només tomata, all, oli, sal, pebre, sucre, vi blanc i espècies (la recepta està penjada al bloc).

Seguim. Posem els bolets secs -que també són els que vam assecar la tardor passada- a remullar en un bol amb aigua calenta. De mentres, posem aigua a escalfar amb un polsim de sal.

Quan els bolets s'hagin hidratat, els tirem a la cassola, que es coguin una mica. A continuació,  quan el sofregit estigui a punt, hi tirem els fideus i els rossegem. Després hi afegim l'aigua i tastem per saber si s'ha de rectificar de sal. Deixem que faci xup xup uns 10 minuts.

Un cop els fideus siguin cuits, els retirem del foc i els deixem reposar 5 minutets mentre parem taula. I ja els tenim a punt! Bon profit!

diumenge, 27 de juliol del 2014

Flam d'ou

Aquí us explico la recepta del flam d'ou típic, que no pot faltar en cap receptari popular! És molt fàcil i queda molt bo, animeu-vos a provar-lo un vespre d'aquest estiu amb un bon sopar a la fresca!

Ingredients

- 8 ous (fixeu-vos el el primer número de l'etiquetatge de l'ou. El 0= ecològic, 1=gallines que campen lliures. Crec que és important que els ous siguin de qualitat!)
- 125g de sucre per al flam
- 1 litre de llet fresca
- 1 branca de canyella (o un pessic de canyella en pols)
- Pell de llimona al gust (procureu que la llimona no porti ceres, ja que per molt que la rentem, no marxen, i per fer el flam necessitem precisament la pell)
- Vainilla (opcional)
- Caramel fosc líquid (sucre i aigua)

Com es fa?

Primer de tot, preparem el caramel. Posem un parell de cullerades de sucre en un tupí i un rajolí d'aigua. No cal posar gaire aigua, ja que haurem d'esperar que bulli, es converteixi en almívar, després s'evaporarà, ens quedarà altre cop el sucre sòlid i al final veurem com el sucre es va fonent i es torna fosc. Cal remenar perquè no es cremi ni s'enganxi. Abans que el caramel es refredi, l'abocarem al motllo. Jo he fet servir un motllo allargat, de púding.

Ara centrem-nos amb el flam. Aboquem la llet i el sucre en un tupí, juntament amb la branca de canyella i la pell de llimona. Si us agrada, li podeu afegir un raig d'essència de vainilla o la pols d'una beina. Ho posem al foc i deixem que vagi infusionant fins que arrenqui el bull.

En un bol gros, posem els ous (clares i rovells) i els deixetem suaument, sense que facin "escuma".

Quan la llet bulli, retirem el tupí del foc i amb l'ajuda d'un cullerot i un colador, anem afegint la llet a poc a poc als ous. Primer n'aboquem un parell de cullerots i deixetem una mica més la barreja, per escaldar els ous. Després anem afegint la resta sense deixar de remenar.

Quan tinguem el motllo ple, el posem en una safata de forn, perquè s'ha de coure al bany maria* durant 50 minuts a 170º.  Passats els 50 minuts, punxem el flam amb un ganivet, i si surt net, ja està a punt. El treiem del forn i esperem que es refredi, llavors el podrem posar a la nevera per gaudir-lo més tard.

Es pot menjar sol o acompanyat de nata. O podeu insirar-vos una mica i servir-lo en plan "pijama", és a dir, amb préssec amb almívar, un xic de pinya natural i una bola de gelat de vainilla.


* Bany maria: cocció lenta, que consisteix a submergir el recipient que conté el menjar en un altre més gran amb aigua que es porta a ebullició.

dissabte, 26 de juliol del 2014

Salsa brava.

Salsa brava estil restaurant-xiringuito. Rotllo salsa rosa. Comercial i resultona. Potser si un dia tinc temps posaré la recepta autèntica...

Ingredients:

- Un all.
- Un rovell d'ou.
- Oli.
- Sal.
- Pebre vermell.
- Pebre.
- Ketxup.
- Tabasco o salsa picant.


Com es fa?

Pelem i tallem els alls. Els posem en un morter amb la sal i el rovell. Fem un allioli suau que serà la base de la nostra salsa (sí jo sóc d'aquells que el fan amb rovell...).

Un cop fet l'allioli posem els pebres, un bon raig de ketxup i salsa picant al gust. Remenem i gas!

dijous, 24 de juliol del 2014

Polítics en zel... o es deien "tocinos de cel"? Flamets?

Postres d'origen andalús i asturià, creat per les monges del "Convento de Espíritu Santo de Jerez de la Frontera" cap allà el 1324, típic de la rebosteria. Per sorprendre a la gent més enllà de la crema catalana i el flam del Chino! 

Ingredients (per 6 flamets):

- 6 rovells d'ou.
- 125g de sucre.
- 65 ml d'aigua. 
- Vainilla.

Com es fa?

Posem l'aigua a bullir amb el sucre per fer un almívar. Deixem bullir fins que el xarop és prou dens, és a dir es fan filets al caure les gotes de l'espàtula o cullera amb que remenem.

Pintem amb una mica d'almívar els motlles.

Remenem els rovells d'ou i hi posem la vainilla. Ho barregem amb l'almívar poc a poc mentre remenem.

Passem la barreja per un colador, omplim els motlles i els posem a coure al vapor. Es recomana posar un drap a sobre la cassola, per sota el tap, per evitar que la condensació caigui sobre els flamets. Deixem coure 10-15 min (depenent de la mida del motllo) fins que al punxar amb un escuradents surt net. Deixem refredar i els guardem a la nevera.

dimecres, 23 de juliol del 2014

Pollastre a la cervesa

Avui us plantegem un plat d'aquells amb tradició i història, concretament, es va convertir per casualitat en el plat estrella dels campaments al cau: el pollastre a la cervesa. Molt fàcil i molt, molt bo!

Ingredients:

- 4 pits de pollastre
- 2 cebes mitjanes / grosses
- 1 tomata madura grossa
- 4 o 5 pastanagues
- Mig pebrot vermell
- 1 llauna de cervesa rossa
- Oli d'oliva, sal, pebre

Com es fa?

Posem un bon raig d'oli en una cassola ena mica fonda. Tallem el pollastre a daus i el salpebrem generosament. A continuació, pelem i tallem les pastanagues, les cebes, el pebrot i la tomata. Ho afegim tot a la cassola. Encenem el foc i esperem que el pollastre agafi una mica de color.

A continuació, aboquem la cervesa a la cassola. És millor si ja la tenim a temperatura ambient. Deixem que faci xup xup una mitja horeta, remenant de tant en tant, i vigilant que no es cremi ni s'aferri. Quan la cervesa s'hagi reduït, ja el tindrem a punt. 

Apa, a gaudir!


Ametlles garapinyades.

Unes postres catalanes amb ametlla? No m'ho puc creure!!!!!

Doncs res, recepta fàcil que si ho has de comprar al súper normalment acaba de dues maneres: o són dolentes com una mala cosa o et foten un clatellot del mil.

Ingredients:

Utilitzarem el mateix volum d'ametlla que de sucre, i la meitat del volum d'aigua.

- 1 tassa d'ametlla crua.
- 1 tassa de sucre.
- 1/2 tassa d'aigua (com més aigua hi posis més temps passaràs esperant que s'evapori...).

Com es fa?

Passem les ametlles per aigua i les escorrem.

Posem els tres ingredients dins d'un tupí o cassola (quedarà fet un fàstic així que val més que sigui vell o li tingueu poca estima).

Ho posem tot al foc i anem remenant. L'aigua bullirà i s'anirà evaporant.

Tot d'una l'aigua s'evapora i apareix un caos d'ametlla i sucre al tupí, tot sec, que et fa preguntar el "per què" de tota la paranoia amb l'aigua que has estat fent fins ara...
Continuem amb la cassola al foc remenant amb ganes. Mica en mica el sucre es fon i es fa caramel. Un cop tot el sucre ja és líquid anem traient les ametlles garapinyades.

La cosa és posar-les sobre un plat, marbre, paper vegetal,... millor una mica pintat amb oli per evitar que el sucre del garapinyat s'enganxi. També és interessant anar-les posant poc a poc ben separades, ja que si simplement ho aboquem ens quedarà una pasta uniforme de caramel sòlid i ametlla, cosa que ens obligarà a trencar-ho tot, quedant tot plegat fet un nyap (com a la foto).


dilluns, 3 de febrer del 2014

Mató (amb tòfona)

Aprofitant els mercats de la tòfona de la Catalunya Nord, i el fet d'haver-ne comprat una, continuem les receptes amb aquest bolet d'hivern.

Ingredients:

- 2 litres de llet fresca entera.
- El suc d'una o dos llimones.
- Unes làmines de tòfona negra (tuber melanosporum).

Com es fa?

Posem la llet en una tupí al foc. Anem remenant mentre esperem que bulli la llet.  Un cop bull la traiem del foc i deixem que deixi de bullir. La tornem a posar al foc i ho repetim unes tres o quatre vegades.

Deixem refredar una mica la llet i hi tirem el suc de llimona, poc a poc mentre anem remenant, fins que veiem que la llet es talla (de cop i volta apareixen grumolls i la llet blanca es torna com aigua groguenca). 

A mi m'agrada tirar la llimona justa per què no agafi massa gust.

Ho anem colant i ho posem en un recipient. Si el mató agrada més eixut traiem més líquid i si en agrada més "caldós" no l'escorrem tant.

En aquest cas al voler provar la recepta amb tòfona al anar-lo colant hi hem afegit trossets de tòfona negra tot remenant i ho hem deixat refredar.

Un cop fred es posa a la nevera i es pot menjar acompanyat de mel.

Olis diversos.

Mètode per infusionar oli amb diferents coses. A casa hem provat amb bitxo, sàlvia, alfàbrega, tòfona,... 

Ingredients:

- Oli d'oliva verge extra.
- Allò que volem infusionar (herbes aromàtiques, bolets, all, pebrots,...).

Com es fa?

Agafem un pot de vidre i posem allò que volem infusionar a trossets. Tapem el pot i el posem a bany maria 30 minuts sense que l'aigua bulli (50-80ºC). Un cop passat aquest temps apaguem el foc i deixem refredar-ho tot.

Un cop a temperatura ambient retirem el pot amb l'oli i el guardem.

diumenge, 2 de febrer del 2014

Entrepà de truita amb tòfona.

Avui tirem la casa per la finestra... tòfona per la vena! (Idea vista al programa "Divendres" amb la Carme Ruscalleda)

Ingredients:

- 4 ous
- Unes llesques de tòfona negra (aprox. 5g)
- Pa
- Unes fulles d'enciam
- Sal i oli

Com es fa?

Deixem els ous amb la tòfona dins un tupper tancat tota una nit perquè els ous agafin les aromes del bolet.

Fem la truita: batem els ous amb una mica de sal i afegim unes llesques de tòfona. Fem coure i la reservem.

Agafem el pa, l'obrim i posem les fulles d'enciam, un raig d'oli (si pot ser aromatitzat amb tòfona), unes làmines o trossets de tòfona, sal gruixuda i la truita.

dissabte, 25 de gener del 2014

Volcanets (Coulants).

Ingredients per a 5-6 volcanets:

- 150g de mantega
- 150g de xocolata de postres
- 4 ous
- 3 cullerades de farina (aprox. 30g)
- 125g de sucre
- Si es vol es pot afegir un raig de Cointreau (o tiple sec).

Com es fa?

Posem en un tupí la mantega tallada a daus i la xocolata a trossos. Ho fem fondre tot a foc lent mentre anem remenant.

A part posem els quatre ous i el sucre, ho remenem una mica per barrejar-ho tot.

Afegim la xocolata fosa amb la mantega a l'ou i el sucre. Barregem.

Afegim una a una les cullerades de farina, remenant entre una i altre.

Ho posem en  motllos i just abans de menjar els posem uns 10 min al forn.

Els volcanets estaran llestos quan veiem la vora cuita i just al centre com una gota encara líquida.

dissabte, 11 de gener del 2014

Fondue de Savoia

Plat típic dels Alps. Potser l'aportació Suïssa més important al món, després dels rellotges, les navalles i els comptes bancaris lliures d'impostos.

Ingredients:

- 250g de formatge comté
- 250g d'emmental suís
- 250g de formatge beaufort
- 100g de formatge reblochon (opcional)
- Un gra d'all
- Vi blanc
- Un raig de kirsch (opcional)
- Pans diversos (de nous, olives, figues, blat de moro,...)

Com es fa?

Es ratllen els formatges i es reserven. També tallem els diferents pans a daus i els reservem.

Agafem una cassola i la untem amb el gra d'all. Afegim un bon raig de vi blanc i ho posem al foc.

Quan el vi bull afegim els formatges ratllats i ho anem remenant, fins que queda una massa fosa uniforme.

Es treu del foc i es posa a taula, sobre un cremador per mantenir el formatge fos.  

Per menjar-se la fondue punxem un tros de pa i el xuquem al formatge.


Bacallà amb patates i allioli

En general, sóc una amant del bacallà... a la llauna, al forn, amb sanfaina, bunyols, esqueixada, amb panses, pinyons i carxofa... amb cigrons i espinacs, amb arròs, patates i pebrot escalivat... sempre és un plaer gaudir d'aquest peix que abans era de pobres, però que ara és un privilegi poder-ne comprar! Aquest que comparteixo amb vosaltres és un dels meus plats preferits. Boníssim, senzill i molt nostrat: el bacallà amb patates i allioli.

Ingredients:

- 400gr de bacallà dessalat
- Patates per bullir
- 3 grans d'all
- 1 setrill d'oli
- 1 rovell d'ou
- Sal

Com es fa?

Comencem per pelar i tallar les patates, les posem a bullir. Mentrestant, fem l'allioli. Pelem i trinxem els alls dins el morter, fins que quedin ben desfets i, a continuació, afegim 1 rovell d'ou al morter. Remenem amb energia els alls i el rovell, per començar-ho a lligar. Tot seguit, anem tirant l'oli del setrill, anem fent voltes amb la mà del morter i amb calma i paciència tindrem l'allioli fet.

Vigilem les patates, quan siguin gairebé cuites, hi afegim el bacallà i deixem que acabi de bullir. En acabat, ho colem i ho servim acompanyat de l'allioli. Hi ha gent que s'ho menja sencer, a mi m'agrada aixafar-ho tot com si fos un puré.

En tot cas, un plaer absolut! Mmm!!!


Suquet de rap amb patates

Ja hem encetat el 2014, ben tips i ben farts, després d'unes festes plenes de bons menjar i bons beures. Avui, lluny de parlar-vos de verdures i bullits, us proposem un suquet de rap amb patates, la mar de bo i fàcil de fer. Som-hi, doncs!

Ingredients

- 7 raps petits frescos d'Arenys
- 1 grapat (4 o 5) cananes, si no en trobeu, podeu posar-hi calamar
- 4 o 5 patates mitjanes
- 1 ceba
- 2 grans d'all
- 2 tomates madures
- un raig de vi blanc per cuinar i un bon vi blanc per acompanyar
- Sal, unes fulles de llorer, julivert trinxat
- Oli d'oliva

Com es fa?

Primer de tot, netegem els raps ben nets (tallem tripes i espines dorsals). Els tallem el cap per fer-ne el brou. Les cues les reservem. Netegem les cananes ben netes, vigileu perquè tenen força sorra, i les tallem a anelles, com si fossin calamars.

Per fer el brou, posem un tupí al foc amb els caps dels raps (jo n'he utilitzat 4), un polsim de sal i unes fulles de llorer. A mesura que el brou va bullint, hem d'anar treient l'escuma que es forma a la superfície. Quan arrenqui el bull, baixem el foc al mínim i anem fent el sofregit.

Posem oli a la cassola, i hi sofregim l'all i la ceba tallats petits. Després, hi afegim les cananes i les anem coent, afegint aigua a poc a poc perquè no es cremin. Quan estiguin llestes, afegim la tomata ratllada i la sofregim ben sofregida. És fantàstic treballar el sofregit, fer-lo créixer a poc a poc, fins que queda ben caramelitzat...
Acabem afegint un raig de vi blanc, i quan estigui reduït, hi posem les cues de rap perquè es coguin lleugerament. Recordeu que el peix no vol gaire cocció, que si no queda dur i sec i estellós. I a més, aquests rapets frescos estan fets en pocs minuts. Quan els tinguem a punt, doncs, els retirem i els reservem.

De mentres, anem pelant les patates i les tallem a rodanxes de mig centímetre més o menys de gruix. A continuació, les posem a la cassola i hi afegim el brou perquè bullin. Ara és el moment de tastar el suc i rectificar de sal.

És aconsellable anar afegint el brou de manera gradual, per evitar que ens quedi massa caldós o massa sec. Quan les patates siguin cuites, tornem a posar les cues del rap dins la cassola, i per acabar el plat, afegim un polsim de julivert, apaguem el foc i ho deixem reposar.

Per sucar-hi pa!!!