Aquí us explico la recepta del flam d'ou típic, que no pot faltar en cap receptari popular! És molt fàcil i queda molt bo, animeu-vos a provar-lo un vespre d'aquest estiu amb un bon sopar a la fresca!
Ingredients
- 8 ous (fixeu-vos el el primer número de l'etiquetatge de l'ou. El 0= ecològic, 1=gallines que campen lliures. Crec que és important que els ous siguin de qualitat!)
- 125g de sucre per al flam
- 1 litre de llet fresca
- 1 branca de canyella (o un pessic de canyella en pols)
- Pell de llimona al gust (procureu que la llimona no porti ceres, ja que per molt que la rentem, no marxen, i per fer el flam necessitem precisament la pell)
- Vainilla (opcional)
- Caramel fosc líquid (sucre i aigua)
Com es fa?
Primer de tot, preparem el caramel. Posem un parell de cullerades de sucre en un tupí i un rajolí d'aigua. No cal posar gaire aigua, ja que haurem d'esperar que bulli, es converteixi en almívar, després s'evaporarà, ens quedarà altre cop el sucre sòlid i al final veurem com el sucre es va fonent i es torna fosc. Cal remenar perquè no es cremi ni s'enganxi. Abans que el caramel es refredi, l'abocarem al motllo. Jo he fet servir un motllo allargat, de púding.
Ara centrem-nos amb el flam. Aboquem la llet i el sucre en un tupí, juntament amb la branca de canyella i la pell de llimona. Si us agrada, li podeu afegir un raig d'essència de vainilla o la pols d'una beina. Ho posem al foc i deixem que vagi infusionant fins que arrenqui el bull.
En un bol gros, posem els ous (clares i rovells) i els deixetem suaument, sense que facin "escuma".
Quan la llet bulli, retirem el tupí del foc i amb l'ajuda d'un cullerot i un colador, anem afegint la llet a poc a poc als ous. Primer n'aboquem un parell de cullerots i deixetem una mica més la barreja, per escaldar els ous. Després anem afegint la resta sense deixar de remenar.
Quan tinguem el motllo ple, el posem en una safata de forn, perquè s'ha de coure al bany maria* durant 50 minuts a 170º. Passats els 50 minuts, punxem el flam amb un ganivet, i si surt net, ja està a punt. El treiem del forn i esperem que es refredi, llavors el podrem posar a la nevera per gaudir-lo més tard.
Es pot menjar sol o acompanyat de nata. O podeu insirar-vos una mica i servir-lo en plan "pijama", és a dir, amb préssec amb almívar, un xic de pinya natural i una bola de gelat de vainilla.
* Bany maria: cocció lenta, que consisteix a submergir el recipient que conté el menjar en un altre més gran amb aigua que es porta a ebullició.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada