Aquí us explico la recepta del flam d'ou típic, que no pot faltar en cap receptari popular! És molt fàcil i queda molt bo, animeu-vos a provar-lo un vespre d'aquest estiu amb un bon sopar a la fresca!
Ingredients
- 8 ous (fixeu-vos el el primer número de l'etiquetatge de l'ou. El 0= ecològic, 1=gallines que campen lliures. Crec que és important que els ous siguin de qualitat!)
- 125g de sucre per al flam
- 1 litre de llet fresca
- 1 branca de canyella (o un pessic de canyella en pols)
- Pell de llimona al gust (procureu que la llimona no porti ceres, ja que per molt que la rentem, no marxen, i per fer el flam necessitem precisament la pell)
- Vainilla (opcional)
- Caramel fosc líquid (sucre i aigua)
Com es fa?
Primer de tot, preparem el caramel. Posem un parell de cullerades de sucre en un tupí i un rajolí d'aigua. No cal posar gaire aigua, ja que haurem d'esperar que bulli, es converteixi en almívar, després s'evaporarà, ens quedarà altre cop el sucre sòlid i al final veurem com el sucre es va fonent i es torna fosc. Cal remenar perquè no es cremi ni s'enganxi. Abans que el caramel es refredi, l'abocarem al motllo. Jo he fet servir un motllo allargat, de púding.
Ara centrem-nos amb el flam. Aboquem la llet i el sucre en un tupí, juntament amb la branca de canyella i la pell de llimona. Si us agrada, li podeu afegir un raig d'essència de vainilla o la pols d'una beina. Ho posem al foc i deixem que vagi infusionant fins que arrenqui el bull.
En un bol gros, posem els ous (clares i rovells) i els deixetem suaument, sense que facin "escuma".
Quan la llet bulli, retirem el tupí del foc i amb l'ajuda d'un cullerot i un colador, anem afegint la llet a poc a poc als ous. Primer n'aboquem un parell de cullerots i deixetem una mica més la barreja, per escaldar els ous. Després anem afegint la resta sense deixar de remenar.

Es pot menjar sol o acompanyat de nata. O podeu insirar-vos una mica i servir-lo en plan "pijama", és a dir, amb préssec amb almívar, un xic de pinya natural i una bola de gelat de vainilla.
* Bany maria: cocció lenta, que consisteix a submergir el recipient que conté el menjar en un altre més gran amb aigua que es porta a ebullició.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada