diumenge, 30 de juny del 2013

Espirals amb pastanaga

Ara feia temps que no cuinava la pasta amb salsa de pastanaga, plat que vaig aprendre d'un bon amic. És molt fàcil, i el resultat és sorprenent. A més, ara que s'acosta el temps de lluir morenor, és important menjar pastanagues per conservar el bon color de cara!
També es pot optar per afegir-hi carn picada, però en aquest cas jo l'he fet sense carn, perquè fos més lleuger.

Ingredients

- 4 pastanagues
- 2 cebes
- 250g de pasta seca
- Un raig de vi ranci
- Formatge ratllat (avui he utilitzat gouda vell)
- Farigola, pebre negre, orenga, sal, oli d'oliva

Com es fa?

Primer de tot pelem les cebes i les pastanagues. Les cebes les tallem en juliana, i les posem en una paella amb un xic d'oli, que es vagin fent a foc mitjà. Les pastanagues les ratllem ben fines. Quan la ceba estigui a punt, afegim les pastanagues a la paella, un xic de pebre, sal i farigola. Veurem que de seguida es beuen l'oli de la ceba, per això és interessant tenir aigua a mà i anar-ne afegint a poc a poc a la paella. Cada cop que veiem que la pastanaga queda seca, n'hi anem afegint. 

De mentres, posem un tupí amb aigua i sal i fem bullir la pasta.

Quan tinguem la pastanaga cuita i ben toveta, i amb una textura amorosa de salsa, afegim el raig de vi ranci i ho deixem reduir una mica, i ja ho tenim.

Barregem la pasta i la salsa, ratllem el formatge i afegim orenga per sobre. Llestos!


dimecres, 26 de juny del 2013

Tabulé

Avui bufa la tramuntana, una mica menys que ahir, i sembla que el sol no apreta gaire, però com que som gairebé al juliol, el calendari ens apreta a menjar coses fresquetes fetes amb productes de temporada. Doncs bé, ja fa dies que tenia ganes de preparar un bon tabué, plat típic de tot el mediterrani.

Ingredients

Es pot preparar de diverses maneres i amb molts ingredients diferents, avui jo l'he fet així:

- 1 tomata per amanir madura grossa
- 1 ceba tendra
- 1 pebrot vermell ben llustrós
- 1 pebrot verd italià
- 1 grapat d'olives negres
- 1 grapat de fulles de menta fresca
- 1 grapat de panses
- el suc de mitja llimona
- 200g de barreja de bulgur i cuscús
- sal, pebre vermell, oli d'oliva

Com es fa?

Primer de tot, bullim el bulgur durant uns 12 minuts en aigua amb sal. El cuscús el cuinem al vapor. De mentres, tallem els pebrots, la ceba, la tomata i les olives a dauets molt petits. Ho anem posant tot dins un bol. Després hi afegim la menta trinxada petita i les panes, i ho rectifiquem de sal i pebre. A continuació hi afegim la barreja de cuscús i bulgur, i el suc de mitja llimona. Ho tapem amb film transparent i cap a la nevera. Quan sigui fred, ja podeu menjar-vos el tabulé.


Boníssim!


diumenge, 23 de juny del 2013

Ratafia 2013

A punt d'arribar St. Joan és moment d'anar preparant la ratafia d'enguany. Aquest cop es provaran dues receptes, partint de les proporcions de la recepta del 2011 que va quedar de vicio!

Ingredients (per uns 15-20 litres de ratafia de cada recepta)

- 5 litres d'alcohol de 96º  per recepta (de celler, pas de farmàcia Yonkis!)
- 5 litres d'aigua de mineralització dèbil + 5-10 litres per després la maceració per recepta
- 2 kg de sucre per recepta (s'en pot posar més o menys en funció del gust de cadascú)
- 35-40 nous verdes mitjanes-grosses per recepta

Recepta A (més o menys hi hem posat 125g d'herbes seques diverses + les flors fresques)

- 10g de romaní (potser amb 2 o 5g en faríem prou)
- 10g de farigola
- 10g de camamilla
- 10g de menta
- 20g de matafaluga
- 10g d'anís estrellat
- 4 fulles de llorer
- 3-4 branques de canyella
- 15 grans de cafè
- Una dotzena de claus
- 5g d'alfàbrega
- 5g d'orenga
- 2 branques de vainilla
- 5 grans de pebre
- 15-20 cardamoms
- 15 boles de coriandre
- 1 nou moscada a trossos
- 1 cullerada de fonoll
- 5g de marialluïsa
- 2 Flors de Saüc
- Un grapat de flors d'esbarzer

Recepta B (A l'igual que l'anterior en total hi ha uns 125g d'herbes seques)

En aquesta recepta experimental només he volgut posar herbes del territori, utilitzades habitualment a casa nostra en la cuina o la medecina popular, intentant fer una recepta simple.

- 15g de menta
- 30 g de matafaluga
- 20g de camamilla
- 20g de romaní (potser amb 5 o 10g en faríem prou)
- 20g de farigola
- 2 fulles de llorer
- 10g de marialluïsa
- 10g d'orenga

Com es fa?

Posem les herbes dins un recipient de vidre, tallem les nous verdes i les hi afegim (al lloro! que taquen un ou i us poden quedar les mans amb taques groguenques molts i molts dies...). Afegim l'aigua i l'alcohol, ho tapem tot i ho posem a sol i serena* 40 dies. Normalment el 15 d'Agost ja es podria posar en ampolles.

Un cop passats els 40 dies ho filtrem tot. Cal dir que més o menys aquesta ratafia ara té uns 45-50º d'alcohol i l'haurem de rebaixar a 20-30. Per fer això hi afegim aigua i sucre.

Per fer una ratafia d'uns 24º a la base macerada que tenim hi hem d'afegir el doble de volum que tenim. És a dir 10 litres d'aigua amb el sucre.

Així doncs agafem una cassola, posem 1kg de sucre i en fem caramel. Després afegim uns litres d'aigua i esperem a que es dissolgui. Afegim l'altre quilogram de sucre tal qual i l'aigua necessària per arribar a fer els 10 litres de xarop.

Els afegim a la ratafia concentrada i ho guardem. (Tot i això abans de barrejar-ho tot podríem macerar una mica aquest xarop amb les herbes filtrades, per tal d'agafar una mica més d'aroma abans de barrejar-ho amb la base de ratafia)
 
En general els primers mesos la ratafia serà amarga i bastant dolenta, el truc és deixar-ho reposar sense cap mena de pressa. Normalment jo la deixo en un lloc fosc i fresc un any o més abans de consumir-la. La idea és oblidar-se de la ratafia i molt de tant en tant fer un tastet per veure com evoluciona. Com més es deixi més millorarà el gust. Aquest any ens hem estat beguent la del 2011.

 
*sol i serena: En un lloc a l'exterior, per exemple terrassa, balcó,... exposada al sol i als elements climatològics.

dimarts, 11 de juny del 2013

Coca de poma i crema

Avui us pengem una recepta que estem fent ara mateix: una coca de poma amb crema. Com que no tenim forn, la fem a la màquina del pà. De moment fa molt bona olor, quan estigui feta, us en penjaré la foto.

Ingredients per a la coca de poma:

- 4 ous
- 200g de sucre
- 1 poma i mitja
- 150g de farina per a brioix
- 50g de maizena
- 300g de nata líquida 
- 50ml d'oli de girasol
- 1 sobre de llevat per a postres

Ingredients per a la crema pastissera:

- 6 rovells d'ou ben bonics
- Mig litre de llet
- 100g de sucre
- 55g de maizena
- 1 branca de canyella
- 1 vaina de vainilla
- la pell de mitja llimona

Com es fa?

Primer de tot, posem dins la cubeta de la màquina de pa els ingredients líquids: els ous -sense batre-, la nata líquida i l'oli. A continuació, una poma tallada a daus petitons i el sucre. Tot seguit, la farina i la maizena tamisades (passades pel colador per evitar els grumolls). Per acabar, afegim el llevat pel damunt. Tanquem la tapa, seleccionem el programa dels pastissos (1h20 minuts), el pes adient, i ho posem al màxim de torrat.

Mentre cou la coca, fem la crema. Comencem per posar la llet en remull amb la canyella, la vainilla i la pell de la llimona. A continuació, en un bol hi afegim els 6 rovells, el sucre i la maizena, i ho treballem fins que ens quedi una massa fina. 
Posem la llet a bullir, podem anar remenant perquè no s'enganxi del cul. Quan arrenqui el bull, la retirem del foc, i n'afegim una part al bol dels rovells, ho remenem bé, i ho aboquem tot de nou al tupí amb la resta de la llet. Treiem la pell de la llimona, la canyella i la vainilla. Deixem que torni a bullir sense deixar de remenar, i quan ens sembli que ja està prou espessa, ja la podem treure del foc i la deixem refredar.

Tornem a la mitja poma que teníem a la nevera. La pelem i la tallem a trossets prims. Quan falti una mitja horeta per acabar de coure la coca, hi posem al damunt la poma amb una mica de gràcia i deixem que tot s'acabi de coure. 

Quan el programa acabi, treiem la cubeta i la deixem refredar una estona abans de desemmotllar la coca. Quan ho haguem fet i sigui prou freda per poder-la tallar sense que es trenqui, la servim acompanyada de la crema... et voilà!  




divendres, 7 de juny del 2013

BBQ pizza

Recepta de vicio. Per posar-se "perraco" fins el cul i reventar l'operació hipòcrita del vikini. 

Mort als cànons inhumans i consumistes. A les models estúpides i mortes de gana que només són objectes de la societat.

Ingredients

- Massa de pizza (un dia d'aquest explicarem com la fem a casa)
- Salsa BBQ
- Formatge ratllat (rotllo 4 formatges per pasta i tal)
- Padano o parmigiano (pel glutamat)
- Bacon
- Ceba
- Carn picada o hamburguesa (recordeu que el cavall xutat és el que marca la diferència)
- All ratllat o en pols, pebre i sal
- Un tros de bitxo fresc

Com es fa?

A casa nostra no tenim forn així que la tècnica pizzera és una paranoia, resultat de mesos evolucionant éxits i fracassos... per la gent normal ho faríem així.

En una paella posem la ceba tallada i la sofregim. A mitja cocció afegim les carns (bacon i carn picada tot i que una mica de pollastre hormonat també seria la crema) i ho deixem coure. Afegim el bitxo talladet, la sal, l'all i el pebre.

Estirem la massa, hi posem la salsa barbacoa per sobre i la barreja de carns-ceba-pebre-sal-all-i-bitxo. Posem els formatges per sobre i al forn.

Muerte!

dimecres, 5 de juny del 2013

Hummus.

Plat fàcil, ràpid i "resultón"... per fer-te el cultureta, el "vegeta", l'interessant, l'esquerrós i l'exòtic. Però vigila: Si ets massa morè i/o barbut potser acabes a Guantánamo!

Ingredients

- 1 pot de cigrons
- El suc d'una llimona
- Un o dos grans d'all (a gust de consumidor)
- Sèsam torrat
- Un bon raig d'oli d'oliva

Com es fa?

Agafem un pot i hi posem els cigrons, l'all, l'oli i el suc de llimona. Ho "turmixem" fins que quedi tot reduit a una pasta.

Ho traiem i ho posem en un vol o plat i hi afegim el sèsam torrat.

Per variar, als ingredients que volem triturar s'hi poden afegir unes fulles de menta.

El tema es pot menjar xucat amb torradetes, pa, doritos,... o tal qual.

dilluns, 3 de juny del 2013

Melmelada de cireres de Ceret.

Aprofitant la fira de la cirera de Ceret, n'hem comprat un bon grapat i les hem confituritzat.

Ingredients

1 kg de cireres
750g de sucre
1 llimona
1/2 poma

Com es fa?

La base és la mateixa que amb les altres melmelades, i és que si una cosa va bé per què s'ha de canviar...?

Agafem les cireres, les netegem i en traiem el pinyol. Les posem a la cassola i afegim el sucre, la llimona i la mitja poma tallada a trossets.

Deixem unes hores per què deixin anar l'aigua i les posem al foc. ho deixem coure, les triturem i ho acabem de deixar coure fins que agafi la textura que volem.

El tema de la poma s'ha posat per la pectina que porta que ajuda a lligar la confitura. No sé si ha sigut útil, si val la pena,... però bé ha sigut la paranoia del moment. L'altre opció és utilitzar sucre que en porta un petit percentatge però bé, jo crec que és una tonteria per treure'ns més pasta i tallar-nos els aliments amb guarrades d'origen desconegut.