Ara fa dies que no pengem gaires coses, no tenim perdó... Hem estat força enfeinats amb l'hort, de moment ja en treiem enciams de 4 tipus, espinacs i maduixes; les primeres tomates ja han aparegut, les carbasseres ja tenen flors igual que les mongeteres, tenim meloneres, cebes, porros i alguna mata de pebrots... en fi, que la cosa va prou bé, però encara no podem prescindir de la verduleria.
Aquest matí hem passat per un magatzem de fruita i verdura on hem trobat tot de coses a molt bon preu. Entre d'altres, hem comprat uns 4 kg de tomata madura per fer-ne sofregit i guardar-lo en conserva, perquè és d'aquelles coses que serveixen per cuinar mil plats diferents, que sempre va bé tenir al rebost.
Com que també volem fer escalivada i conservar-la, i hem d'anar a cercar llenya pel forn, doncs hem optat per fer el sofregit de la manera més ràpida. Ara us ho explico.
Ingredients
- 5 cebes grosses
- 1 cabeça d'alls
- 3 kg de tomates madures
- fulles de llorer
- pebre negre
- farigola en branca
- orenga
- alfàbrega
- sal i sucre
- oli d'oliva
- un raig de vi blanc
Com es fa?
Primer de tot, pelem les cebes i els alls, i per estalviar temps tallant, les triturem amb un túrmix. A continuació, posem un bon raig d'oli en una cassola grossa, i quan sigui calent hi sofregim la ceba. Amb el foc viu, però vigilant que no se'ns cremi, si veiem que queda sec o que es pot cremar, hi afegim una mica d'aigua.
De mentres, rentem les tomates, les tallem a quarts i les triturem amb el túrmix. Quan la ceba estigui a punt, les afegim a la cassola. Llavors hi posem la sal, el sucre (depenent l'acidesa de la tomata), el pebre negre, el llorer, l'alfàbrega i l'orenga una mica a gust de cadascú. Ho deixem coure viu, esperem 30-40 minuts, fins que redueixi i en resti una textura més sòlida. Quan ja veiem que està gairebé a punt, podem afegir un raig de vi blanc i deixar que redueixi amb l'última remenada.
Al bany maria
. És important que estiguin netíssims, els haurem d'esterilitzar passant una mica d'aigua bullent per l'interior de cada pot, i a continuació, cal omplir-los amb el sofregit, tancar-los i col·locar-los a dins d'una olla fonda.
Quan tinguem tots els pots plens i a l'olla, hi posem aigua calenta de manera que els pots quedin coberts d'aigua, i posem l'olla a bullir. Hem de deixar que bullin una mitja hora. Tot seguit, apaguem el foc i retirem l'olla. Els pots han de quedar-se dins l'olla fins que l'aigua de l'olla s'hagi refredat completament.
Ja tenim les conserves a punt!