dijous, 28 de març del 2013

Brunyols de l'Empordà

Ara que és setmana santa, quina millor recepta us podríem explicar que la d'uns bunyols (o brunyols) molt fàcils, econòmics i boníssims! Ja veureu com teniu tots els ingredients a la cuina, i no us cal comprar gairebé res especial. Comencem!

Ingredients per fer uns 30 bunyols

- 750gr de farina
- 3 ous
- 1 cullerada d'oli d'oliva
- 1 got de llet
- 300g de sucre
- 15g de llevat en pols
- 70g de mantega (a temperatura ambient)
- 35g de matafaluga
- Pela de llimona ratllada (al gust)
- Un pessic de canyella en pols
- Un pessic de sal

Per fregir-los: 
- Oli de gira-sol abundant
- Sucre

Com es fa?

Primer de tot, agafem 150g de farina, el polsim de sal, el llevat i mig got de llet, i ho barregem en un bol. Ho pastem fins que n'obtenim una massa que ja no se'ns enganxa a la mà. En fem una bola, la posem en un plat i ho tapem amb un film. Ho deixem reposar 3 hores (ha de doblar el tamany, més o menys).

Mentrestant, agafem la resta de la farina i la posem dins un bol gros on poder-hi treballar. Hi anem abocant la resta d'ingredients: els 3 ous, la cullerada d'oli, mig got de llet, el sucre, la pela de llimona ratllada, la mantega tova, la matafaluga i la canyella. Ho pastem amb les mans fins que n'obtinguem una massa elàstica i uniforme, i ho deixem reposar fins que la bola que tenim guardada hagi crescut.

Un cop la massa hagi fermentat el temps indicat, ajuntem les dues boles i les pastem fins que ens queda la massa definitiva. Ho deixem reposar mitja horeta més i llavors ja podem coure els bunyols. Preparem un plat amb el sucre per arrebossar-los.
Posem una cassola fonda al foc amb l'oli de gira-sol, que ha de ser net i abundant, perquè els bunyols no han de tocar el cul de la cassola. Un cop l'oli sigui calent (no volem l'oli excessivament calent, perquè es cremarien de fora i quedarien crus de dins), agafem un pessic de massa i li donem la forma de bunyol, i la posem a coure a la cassola. Cal estar atents perquè no se'ns cremin!
Quan ja siguin rossos de banda i banda, els escorrem i els deixem al plat amb el sucre, on els arrebossarem i ja els podrem posar a la safata. Jo sempre miro el primer si ha quedat ben cuit de dins, perquè si els fem massa gruixuts, o amb el foc massa fort, pot passar que de dins la massa quedi crua.
Un cop fets, haurem d'esperar que es refredin, i ja ens els podrem menjar, amb un bon got de moscatell, ratafia o muscat de Ribesaltes!


dimarts, 26 de març del 2013

Naan (pa indi)

Ja fa temps que tenia ganes d'escriure aquesta recepta de pa indi, el naan, que és molt fàcil de fer i queda boníssim amb el curry o qualsevol plat especiat. 

Ingredients

- 100ml d'aigua tèbia
- 1 iogur natural
- 300g de farina
- Sal
- Llevat
- 1 culleradeta de cafè de mantega

Com es fa?

Fem un volcà amb la farina, i al centre hi aboquem la resta d'ingredients: l'aigua, el iogur, la sal, el llevat i la mantega. Ho pastem tot ben pastat fins que n'obtenim una massa elàstica, que no se'ns enganxa als dits. En fem una bola, la posem en un plat i la tapem amb film transparent, sense apretar-la gaire. Deixem que reposi aproximadament 1 hora.

Un cop transcorreguda l'hora, agafem boletes de massa i les extenem per anar fent les "coques" que són com les llesques del pa. Posem una planxa (o una paella) al foc, i anem coent el pa. La cocció és molt ràpida, al voltant d'un minut per costat. Calent és molt i molt bo!